Jump to content

Janó32

Fórumlakó
 • Hozzászólások

  2.430
 • Csatlakozott

 • Utolsó látogatás

 • Days Won

  96

Everything posted by Janó32

 1. Janó32

  Általános műszaki problémák!

  Én meg inkább úgy érzem, hogy nincs ennél jobb programod, de nekem 8. Tőlem szedd darabokra a motorteret és mm-ről mm-re festegesd át, törölgesd el, fújkáld be... Ha meg mégis ezzel cseszel el valamit, nekem az is mindegy csak ne itt posztolj heteken át hogy a kutya nem jön rá valami hibára (pláne motormosás után). Továbbá pedig a motortér bizony arra van tervezve, hogy hiba nélkül viselje a használatból adódó szennyeződéseket, talán a motor- és konstrukció tervezője érti mit csinál, inkább pont nem a mosogatásra tervezett. (Hidd el, el lehet cseszi a hőpajzs szerelését, a rögzítését is, továbbá minél többször bontogatsz le valamit preventív jelleggel, annál előbb végzi be az adott alkatrész...) https://www.monitormagazin.hu/24-ora-hirei/a-hasznalt-autovasarlas-lehetseges-buktatoi https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__autok-motorok__7724612-tul-tiszta-motorter-nem-gyanus De nem linkelgetek többet, abban hiszel amiben akarsz... A jó tanácsot (mint aminek szántam eddigi Rád pocsékolt hozzászolásaim), megtartom magamnak vagy másnak... Nem Te leszel az első akinek jeleztem hogy házhoz megy a pofonért ha úgy jár el ahogy, aztán meg hetekig ajvékolt itt segítségért... Nekem mind1.
 2. Janó32

  Általános műszaki problémák!

  Elbeszélünk egymás mellett... Írtam én olyat valahol, hogy ne tartsd tisztán? Azt írtam többször is, hogy egy motortérben (bármilyen funkcionális egységben) olyan jellegű takarítás/beavatkozás ami bontással jár több mint megfontolandó. Mert ha egy kicsit poros-oxidált de hibátlanul működő egységet szétszedsz takarítani/átfesteni/stb (vagy éppen egy elektromos csatlakozást azért bolygatsz mert le kell takarítani), akkor ezzel nagyon megszívathatod magad mert ezekből lehet hónapokig fel nem tárható random jellegű hibát okozni. De ez a motormosásra is pont igaz, és bár vízzárók a csatlakozások, de nem arra tervezték a motortért hogy ott mosogassanak. Eladáskor inkább gondolják azt, hogy azért van kiglancolva mert valamit el akarnak fedni ezzel, hiszen fordítva van mint írod, vagyis pont egy porosabb motortérben ordít ha szivárgás van, nem egy szilikonos felületen....
 3. Janó32

  Általános műszaki problémák!

  Én szeretem az autóim, karban tartom őket, de sosem az esztétika lesz az elsődleges a funkcionalitással szemben. Ha az esztétikum lenne a központban és nem az hogy mindig azonnal megbízhatóan használható legyen (és ésszerűen fenntartható), akkor nem Opel-em lenne, nem Opeleket használtam volna eddig... Egy motortér meg pláne nem az esztétikumról szól, hanem hogy rendeltetésszerűen működjön. Ha ez megvan, akkor nem érdemes szétszedni meg összeszerelgetni, mert utána könnyen lehet hogy pont ezzel kerül be a porszem a gépezetbe...
 4. Janó32

  Astra G szervízelés

  Kifúj? Lyukas? Rossz a hangja? Mert ha ezek közül egyik sem, akkor teljesen felesleges hozzányúlni. Teljesen normális hogy mindenféle foltokat látsz rajta, elég mostoha élete van, kapja a megpróbáltatásokat kívül-belül meg mellé az állandó hőterhelést is (lehűlés-felmelegedés). Dehogy kell a gyárihoz ragaszkodni, egy pl Bosal is teljesen jó de van még alternatíva, de a nagyon olcsó gyakran okkal annyi-amennyi.
 5. Janó32

  Általános műszaki problémák!

  Ejj, csak el ne kiabáljam: 2002/07-es az autóm, 152000km van benne, nem éppen ideális felhasználási feltételeket kap a legtöbbször (város), még gyári a hátsó dob (is).... (KOPP-KOPP-KOPP...)
 6. Janó32

  Astra G szervízelés

  Ez így teljesen korrektnek tűnik, bár a Dolz valóban nem a csúcs de csak nem lesz vele gond... Azt a gyertyát csak kicseréltem volna ha már ki van véve, pláne ha nem tudni mióta vannak a kocsiban, ezzel az amúgy is kényes trafóhídnak csak jó tettél volna és a gyújtásrendszernek.
 7. Janó32

  Általános műszaki problémák!

  Bölcs Édesapám idézném: "Működik? Gond van vele? Biztosan azzal van gond? Nem?! Ha nem, akkor ne basz.gasd"... Magyarán ezzel mindig arra gondol, hogy egy működő, funkcionális, komplex felépítésű szerkezetet-rendszert nem érdemes csak azért bolygatni hogy az szebb legyen (esztétikai megfontolásból). Mert ha eddig nem volt vele gond majd ezután lesz és ez az esetek többségében borítékolható. Pl rosszul összerakott csatik-egységek, helytelenül kezelt felület reakciója, fals hibaképek hada, stb... Érdemes meggondolni hogy mit-miért szedünk darabjaira és azzal milyen kockázatot viszünk bele a dologba... Ezért is szokták mondani, hogy az egyenletesen poros de száraz és egységes motortérnél nincs szebb látvány...
 8. Janó32

  Astra G szervízelés

  Értem én hogy nincsenek jó tapasztalataid, meg azt is hogy nem egyszerű megtalálni a jó műhelyeket, szakikat, szerelőket, de hatalmas hiba lenne általánosítani miközben vannak szép számmal normális hozzáállásúak is (mint minden területen vannak kutyaütők is meg értelmes szakik).
 9. Janó32

  Astra G szervízelés

  Emlékeim szerint Z14XE motorú az autód. Ennél a motornál a vezérlés része a vízpumpa, tehát nem opció a csere kérdése (kötelező), a hosszbordás szíj cseréje ilyenkor ajánlatos de a feszítő egységet nem kell cserélni max a görgőt ha úgy ítélik meg, ha az rendben akkor nem kell hozzányúlni. Gyertyából csak a belevaló GM vagy Bosch (a kettő gyakorlatilag ua). amit még cserélnék a helyedben: benzinszűrő,m pollenszűrő, fagyálló esetleg és fékfolyadékot. Továbbá ellenőrizném a szervó olaj mennyiségét a kormányrásegítőben. Z14XE-nél az EGR-t le lehet falazni büntetlenül, Te magad is meg tudod csinálni némi műszaki érzékkel 4 perc alatt, lezáró lemezt meg pár ezerért tudsz venni. Így többé nem lesz gondod az EGR-el.
 10. Janó32

  Astra G szervízelés

  Egy eldugott zúg-műhely esetében gyakorlatilag mindegy. De egy több évtizede ebből élő műhely azért másként áll a dolgokhoz.... Szerintem ez akkor is drága... Egy vezérlés a szerelőnek kompletten (vízpumpával) mondjuk 40k, egy hosszbordás kb 4k, egy bal motortartó kb 7k... Tehát ~50k az anyag és 60k a munkadíj? Hááát... Mifelénk -Székesfehérvár, nem olcsóság- azt mondják, amennyi a szett annyi a szerelés.
 11. Janó32

  Astra G szervízelés

  Hát, sok dologban a katalógusok is hibásak... egy vezérlés eléggé komplex, az autó mozgásképtelen nélküle amikor már kiszerelik, így ha a szett valamiért mégsem jó (hiába a katalógus adat, lehet h félrecsomagolt a termék), lehet rohangálni meg intézkedni kocsi nélkül... Inkább a szerelőre bízom ezt ha kérdőjeles a cserélendő szett típusa (szerelőm azt mondta, hogy ő mindig elhozza a két szettet a boltból ha a katalógus nem egyértelmű, és ami nem kell azt vissza viszi, ő simán megteheti). Kollégám ősszel járt úgy a Scenic-el, hogy cserélni kellett az automata kézifék rendszer. Csak egy gyártótól létezik (1 fajta scenic-hez egy meg a grand tour-hoz), katalógus alapján Unix-tól szerviz berendelte, 3 nap alatt meg is érkezett, természetesen nem volt jó a szett, hibás a katalógus adat. Vissza az egész, újabb 4 nap... 150000Ft-os szett... 110? 80-as ajánlatom van Ford szerviztől Conti szettel és hosszbordással együtt. Ezért javasoltam, hogy hagyja a szerelőre. Vezérlésnél a garancia nagyon fontos. Előző vezérlést még szakszervizben cseréltettem pont emiatt. 2013 óta csak Mann szűrőket használok az Opel-hez...
 12. Janó32

  Astra G szervízelés

  Nézd, szerintem a vezérlés kiválasztását bízd a szerelőre és akkor nem a Te fejed fáj miatta. A vezérlés csere és a hosszbordás szíj csere külön művelet, nem kötelező együtt végezni csak célszerű (mert akkor van a motor annyira megbontva hogy a hosszbordás szíj is cserélhető legyen). A hosszbordás szíj feszítését (görgő) csak akkor kell bántani, ha hangja van (vagy ha már van benne bőven km (148000kn-nél cseréltük az autómon), de a görgő könnyebben cserélhető mint a szíj utólag is.
 13. Janó32

  Astra G szervízelés

  Nem hülyeség, a vezérlések körül azért vannak érdekességek (pl rossz katalógus adatok vs nem az van a dobozban mint katalógus szerint). Ráadásul ha Te viszed a szettet és nem az kell, küzdhetsz autó nélkül az alkatrész kicserélésén és addig ott áll a kocsid szétdöntve. Továbbá az alkatrész garancia is a Te ügyed lesz ha Te viszed és nem a szerelőé. Vezérlésnél inkább én is a szakira bízom, rendezze ő, ő fogja beépíteni, ha valami meg bukta lesz akkor intézze ő. Könnyen lehet a "jó-árasított én viszek minden buliból" hatalmas bukta. A márkán meg kár görcsölni, inkább gari legyen. A Conti jó, az SKF is, az INA és Gates is és még sorolhatnám, de minden gyártónak vannak hétfőn gyártott szettjei, olyankor jól jöhet a gari... A méretét nem tudom esetedben, mi egy mezei villás kulccsal meg tudtuk mozdítani annyira hogy fellazuljon... Minek cserélni a feszítőt (ha a konzolra gondolsz)? Max a görgőt kell cserélni ha kell (pl a futásán érezni amikor megpörgeted hogy nem fut szépen vagy már hangja van).
 14. Janó32

  Motorolaj, kenőanyag, hidraulika olaj, zsírok

  Szakszervizes beavatkozás után is többet fogyasztott nálam... 1dl gyakorlatilag semmi... Szerintem nálam lassan a fél liter is megvan 1000km-re, igaz a sok városi használat miatt is lehet ennyi, ha városon kívül megyek más adatok jönnek össze (mint pl ma is mentem 260km-t és nincs látható fogyás).
 15. Janó32

  Motorolaj, kenőanyag, hidraulika olaj, zsírok

  Kíváncsi leszek az Eneos tapasztalatokra... 4. szezont futott Mobil Super 3000XE 5w30-ból és bár nincs semmi gondom vele (olajfogyasztást leszámítva, de azon sokat más kenőanyag sem segít), kipróbálnék mást amit esetleg tapasztalat alapján dicsérnek Z..XE motornál... Igazából én már annyira a dexos2 spechez sem ragaszkodom, még 10w40-en is elgondolkoztam... (Sokági futott azzal fiatal korában, azt tette bele a szakszerviz is... Azt most hagyjuk hogy helyesen-e, de ugye hol volt még dexos2 2002-ben...)
 16. Janó32

  Általános műszaki problémák!

  Szerintem nem arról van/volt szó hogy kinek-milyen méretű ablaktörlőt sikerült eddig felszerelnie probléma nélkül, hanem hogy mi a gyári méret...
 17. Janó32

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Én nem érzem feladatomnak megítélni egy termék minőségét és egyéb jellemzőjét... A kérdező érdeklődött hogy a kiszakadt dudagombra milyen opciók léteznek, én válaszoltam rá...
 18. Janó32

  Általános műszaki problémák!

  https://cromax.hu/autofelszereles_tartozek/kulso_felszereles/ablaktorlo_lapat_1_/ablaktorlo_lapat_szett_opel_astra_g_500/475mm_36847
 19. Janó32

  Általános műszaki problémák!

  Milyen motorolaj van benne?
 20. Janó32

  Utastér,Belsőtér

  2013-ban vettem a jelenlegi kocsit, egyből cseréltettem (váltószoknya+kézifékszoknya) műbőrre. Mindenben úgy néz ki és tapintásra is mint a gyári, 5 év használat után is tökéletesen hibátlan állapotú. Én mondjuk Janitól vettem mind sok-sok autós a mi kis országunkban...
 21. Janó32

  Benzines motorokkal kapcsolatos kérdések

  Ezek jó választások, de arra azért kíváncsi lennék hogy milyen szűrőt kell kipucolni... Láncos vezérlésű autót vettél, az 1.6szr meg ugye szíjas volt ami nagyságrendekkel halkabb. Továbbá a Classic II Opel-es körökben ismerten puritánabb anyagokból és spórolósan összerakott low budget autó. Egy mezei/régebbi Astra G sok apróságban eltér a Classic II-től...
 22. Janó32

  Motorolaj, kenőanyag, hidraulika olaj, zsírok

  Nem tudom mi a differencia, nem vagyok a "téma" szakértője... Valami méretben meg talán színben volt furcsa meg a feliratok milyensége. Szétszedve meg más volt a kialakításab a fémháló meg a filter minősége is mintha eltért volna... De lehetséhes h google-on talász adatokat GM és Bosch kapcsán (eredetiséggel kapcsolatban), pl a Mann is készített valami ilyen tartalmú videót h miként lehet a hamis és nem hamis termékeit megkülönböztetni.
 23. Janó32

  Motorolaj, kenőanyag, hidraulika olaj, zsírok

  Nem minden termék hamis természetesen, de tény hogy anno itt a fórumon is futott rá valaki hamis Bosch és GM jelölésű olajszűrőre amit jó nevű alkatrészboltból szerzett be.
 24. Janó32

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Még véletlenül se -csak- a dudagomb állapota alapján ítéld meg az autó általános állapotát. Van akinél 90000km körül már rongyosodik (sok használat vagy mert mindig azon tartja az ujját/tenyerét), van akinek 200000km környékén is ép, mert ő nem nyomkodja és nem ott fogja a kormányt. A burkolat utánagyártottban 4-5000Ft és Te magad is ki tudod cserélni (de színben elüt a kormánytól), bontott és jó állapotú gyári légzsákfedél (légzsákkal) szerencse kérdése, 8-15000Ft és szintén Te is ki tudod cserélni...
 25. Janó32

  Általános műszaki problémák!

  Akkor ez is egy olyan alkatrész mint a hosszbordás szíj feszítő görgője... Mármint kapható Z12XE-hez pedig szerinted nincs az autódban... https://cromax.hu/motor/levego_rendszer/kipufogogaz_szelep_egr/egr_szelep_opel_1_0_1_2_1_4_37641 De persze lehet h abban az évjáratban mint a te autód nincs...
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.