Blasius Elküldve Január11, 2013 Megoszt Elküldve Január11, 2013 Üdv, Szeretnék egy kis segítséget kérni. Van egy 3 ajtós G Astrám. Alapból egy 7,5x16 ET45-ös Alessio Turbo felni szettel vettem 205/50-es nyári gumikkal. Télre vettem rá egy 205/55-ös gumi szettet, de előtte nem néztem utána, hogy erre felnire milyen gumik használhatók és sajnos ha ülnek hátul akkor bukkanóknál hozzáér a gumi a dobhoz. Most találtam egy másik felnit nyárigumival ami egy AWS Cooper 16"-os ET38-as, a szélessége elvileg 6,5-es. Ezen 215/55-ös gumik vannak. Sajnos nem igazán vagyok tisztába ezekkel a dolgokkal és azt szeretném kérdezni, hogy ez a keskenyebb felni el fog-e férni ilyen széles gumikkal? Eddig is Opelen volt, de Omegán és Vectrán. Köszönöm, Link to comment Megosztás: More sharing options...
Dom Elküldve Január11, 2013 Megoszt Elküldve Január11, 2013 Üdv, Szeretnék egy kis segítséget kérni. Van egy 3 ajtós G Astrám. Alapból egy 7,5x16 ET45-ös Alessio Turbo felni szettel vettem 205/50-es nyári gumikkal. Télre vettem rá egy 205/55-ös gumi szettet, de előtte nem néztem utána, hogy erre felnire milyen gumik használhatók és sajnos ha ülnek hátul akkor bukkanóknál hozzáér a gumi a dobhoz. Most találtam egy másik felnit nyárigumival ami egy AWS Cooper 16"-os ET38-as, a szélessége elvileg 6,5-es. Ezen 215/55-ös gumik vannak. Sajnos nem igazán vagyok tisztába ezekkel a dolgokkal és azt szeretném kérdezni, hogy ez a keskenyebb felni el fog-e férni ilyen széles gumikkal? Eddig is Opelen volt, de Omegán és Vectrán. Köszönöm, Nem, mivel a gyári ET száma a G astrának 49, a 38-as ET-vel kiljebb kerül a kerék, így biztosan bele fog érni. Ha a téli gumik amit vettél /50-es lenne, a 45-ös ET-vel nem érne bele. Egyébként a gyári mérete 195/60*15 , a váltóméret 205/50*16, vagy 215/45*17, ha minden igaz, de majd kijavítanak a többiek, ha rosszul írtam. Link to comment Megosztás: More sharing options...
tgabika76 Elküldve Január11, 2013 Megoszt Elküldve Január11, 2013 Sajnos nem igazán vagyok tisztába ezekkel a dolgokkal... Ez talán segít: Segítségül: Az Astra gyári kerékmérete 5.5x14 (lemezfelni) vagy 6x15 (alufelni), mindegyik ET49-es. Az omegán gyárilag 6.5 vagy 7" széles felnik voltak, és annak gyárilag 38-as az ET-száma. Link to comment Megosztás: More sharing options...
tgabika76 Elküldve Január11, 2013 Megoszt Elküldve Január11, 2013 ...illetve itt találsz egy felni ET-kalkulátort, ebbe beírva a régi és a mostani kerekeid adatait, láthatod hogy mennyivel lesz kijjebb az új kereked a réginél: http://www.aabroncs.hu/kerek-et-kalkulator.html Ez pedig gumiméret kalkulátor, itt ugyanezeket az adatokat tudod megnézni a gumidra vonatkozóan: http://www.aabroncs.hu/gumimeret-kalkulator.html Link to comment Megosztás: More sharing options...
gezoli Elküldve Január12, 2013 Megoszt Elküldve Január12, 2013 Ez talán segít: Segítségül: Az Astra gyári kerékmérete 5.5x14 (lemezfelni) vagy 6x15 (alufelni), mindegyik ET49-es. Az omegán gyárilag 6.5 vagy 7" széles felnik voltak, és annak gyárilag 38-as az ET-száma. Az 5.5x14 (lemezfelni) az már nagyon régen volt! Csak az első szériásokon. A legtöbb G Astra 6x15-ös lemezfelnivel jött ki. ET 49 Link to comment Megosztás: More sharing options...
szabiika11 Elküldve Január12, 2013 Megoszt Elküldve Január12, 2013 Helló! AZt szeretném kérdezni hogy ezek az adatok amik a táblázatba vannak jó e egy 1999 G astrára és rá tudok e tenni 195\65 r15 ös gumit? nagy baj e hogy az ET szám 35 ös ezzel befolyásolok e valamit csapágyak vagy ilyesmire gondolok?el fér rendesen majd a kerék? Előre is köszönöm Felni átmérő: 15" Felni szélesség: 6,5" Felni mélysége (ET szám): 35 mm Felni állapot: új Lyukosztó (csavar db): 4 db Osztókör: 100 mm Link to comment Megosztás: More sharing options...
Dom Elküldve Január12, 2013 Megoszt Elküldve Január12, 2013 Helló! AZt szeretném kérdezni hogy ezek az adatok amik a táblázatba vannak jó e egy 1999 G astrára és rá tudok e tenni 195\65 r15 ös gumit? nagy baj e hogy az ET szám 35 ös ezzel befolyásolok e valamit csapágyak vagy ilyesmire gondolok?el fér rendesen majd a kerék? Előre is köszönöm Felni átmérő: 15" Felni szélesség: 6,5" Felni mélysége (ET szám): 35 mm Felni állapot: új Lyukosztó (csavar db): 4 db Osztókör: 100 mm A /65-ös gumi az nagyon ballonos lesz, a /60-as jó. Mivel 195-ös, így lehet, hogy elmegy a 35-ös ET-vel, de sztem 4 személynél bele fog érni a sárvédő, és a lökhárító találkozásánál lévő kitüremkedésbe. Link to comment Megosztás: More sharing options...
szabiika11 Elküldve Január12, 2013 Megoszt Elküldve Január12, 2013 A /65-ös gumi az nagyon ballonos lesz, a /60-as jó. Mivel 195-ös, így lehet, hogy elmegy a 35-ös ET-vel, de sztem 4 személynél bele fog érni a sárvédő, és a lökhárító találkozásánál lévő kitüremkedésbe. Azt hogy érted hogy nagyon ballonos lesz? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tomi 1.6 Elküldve Január12, 2013 Megoszt Elküldve Január12, 2013 Azt hogy érted hogy nagyon ballonos lesz? Szia! Magasabb az oldalfala, ezáltal nagyobb a kerék átmérője... Ha visszaolvasol akkor találsz linket, ahol megnézheted, hogy mennyivel nagyobb... Üdv. Link to comment Megosztás: More sharing options...
szabiika11 Elküldve Január12, 2013 Megoszt Elküldve Január12, 2013 Szia! Magasabb az oldalfala, ezáltal nagyobb a kerék átmérője... Ha visszaolvasol akkor találsz linket, ahol megnézheted, hogy mennyivel nagyobb... Üdv. És akkor milyen gumit kellene vennem rá hogy minden stimmeljen? Bele se érjen meg az ut tartás is stimmeljen? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tomi 1.6 Elküldve Január12, 2013 Megoszt Elküldve Január12, 2013 És akkor milyen gumit kellene vennem rá hogy minden stimmeljen? Bele se érjen meg az ut tartás is stimmeljen? 195/60 R15 az egyik méret. A felnit én felpróbálnám, hogy nem ér-e bele a féknyeregbe belekarkulálva, ha új fékbetétet kap majd. (nekem is ET35-ös van. Augusztusban cseréltettem betétet és utána beleért a felnibe) Link to comment Megosztás: More sharing options...
szabiika11 Elküldve Január12, 2013 Megoszt Elküldve Január12, 2013 195/60 R15 az egyik méret. A felnit én felpróbálnám, hogy nem ér-e bele a féknyeregbe belekarkulálva, ha új fékbetétet kap majd. (nekem is ET35-ös van. Augusztusban cseréltettem betétet és utána beleért a felnibe) És neked is ez a méretű gumi van rajt? ez nem ér bele 4 személynél sem? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tomi 1.6 Elküldve Január15, 2013 Megoszt Elküldve Január15, 2013 És neked is ez a méretű gumi van rajt? ez nem ér bele 4 személynél sem? Igen. Nem. (igaz Caravan) B) Link to comment Megosztás: More sharing options...
ScareCrow Elküldve Január17, 2013 Megoszt Elküldve Január17, 2013 Sziasztok! 2004-es 1.2-es G Astrámon 195/60 R15-ös gumik voltak. Lehetőségem lenne venni egy szett új nyári Hankook gumit viszonylag olcsón (65e szereléssel együtt), viszont az 195/65 R15-ös. Kérdésem az, hogy megvehetem-e, vagy problémát okoz a nagyobb méret? Válaszotokat előre is köszönöm. SC Link to comment Megosztás: More sharing options...
Probert Elküldve Január17, 2013 Megoszt Elküldve Január17, 2013 Sziasztok! 2004-es 1.2-es G Astrámon 195/60 R15-ös gumik voltak. Lehetőségem lenne venni egy szett új nyári Hankook gumit viszonylag olcsón (65e szereléssel együtt), viszont az 195/65 R15-ös. Kérdésem az, hogy megvehetem-e, vagy problémát okoz a nagyobb méret? Válaszotokat előre is köszönöm.SC Totalcar Méretváltó. 3,2% az eltérés, tehát mikor a sebmérő 100Km/ó-át mutat, akkor te valójában 103,2Km/ó-val mégy. Az elfogadott 2% vagy az alatti eltérés. Link to comment Megosztás: More sharing options...
ScareCrow Elküldve Január17, 2013 Megoszt Elküldve Január17, 2013 Totalcar Méretváltó. 3,2% az eltérés, tehát mikor a sebmérő 100Km/ó-át mutat, akkor te valójában 103,2Km/ó-val mégy. Az elfogadott 2% vagy az alatti eltérés. Köszönöm a gyors választ. Más (pl. mechanikus) gondot nem okozhat, mint azt, hogy csalni fog az óra 3,2%-ot...? Mert ha csak ennyi, akkor megvenném... (az autó eredeti állapotban van, azaz nem volt módosítva semmilyen formában) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Probert Elküldve Január17, 2013 Megoszt Elküldve Január17, 2013 Köszönöm a gyors választ. Más (pl. mechanikus) gondot nem okozhat, mint azt, hogy csalni fog az óra 3,2%-ot...? Mert ha csak ennyi, akkor megvenném... (az autó eredeti állapotban van, azaz nem volt módosítva semmilyen formában) Szerintem nem okoz, de a többiek majd megerősítenek ebben. Az lehet esetleg, ha 5-en ültök bele és fullra van pakolva csomagokkal a csomagtartó, akkor nagyon leül az autó és beér valahova a gumi. De ez csak feltételezés. De egy gumis is tud neked erre válaszolni. Link to comment Megosztás: More sharing options...
ScareCrow Elküldve Január17, 2013 Megoszt Elküldve Január17, 2013 Szerintem nem okoz, [...] De egy gumis is tud neked erre válaszolni. A gumis természetesen azt mondta, hogy nem lesz semmi gond. Persze tőle venném... :-) , ezért gondoltam, hogy itt kérdezem meg inkább, pártatlanoktól :-) Előre is kösz a többiek véleményét is! Link to comment Megosztás: More sharing options...
Guest Endy Elküldve Január17, 2013 Megoszt Elküldve Január17, 2013 Totalcar Méretváltó. 3,2% az eltérés, tehát mikor a sebmérő 100Km/ó-át mutat, akkor te valójában 103,2Km/ó-val mégy. Az elfogadott 2% vagy az alatti eltérés. Ez így igaz is lenne, ha a km. órák pontosak lennének. De gyárilag 3-5%-al többre vannak kalibrálva a valós sebességnél. Tehát ezzel a gumival kb. annyit fog mutatni az óra, amennyi a tényleges sebesség. :omg: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Probert Elküldve Január18, 2013 Megoszt Elküldve Január18, 2013 Ez így igaz is lenne, ha a km. órák pontosak lennének. De gyárilag 3-5%-al többre vannak kalibrálva a valós sebességnél. Tehát ezzel a gumival kb. annyit fog mutatni az óra, amennyi a tényleges sebesség. :omg: Miért kell csapkodni a fejed? Amit írtam az helyes, nem? Az már más tészta, hogy nem a pontos sebességet firkantja ki a sebmérő, de az alap felállás szerint valós dolgot írtam. Ha jól emlékszem a valós sebességet a középkonzol órája írja ki, ha két gombot egyszerre nyomom menet közben. Link to comment Megosztás: More sharing options...
tgabika76 Elküldve Január18, 2013 Megoszt Elküldve Január18, 2013 Sztem az sem a valósat írja, mert csak egy sebességjeladó van az autóban, mindegyik (a kilométeróra és a műszerfali kijelző is) onnan veszi az adatokat. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Probert Elküldve Január18, 2013 Megoszt Elküldve Január18, 2013 Sztem az sem a valósat írja, mert csak egy sebességjeladó van az autóban, mindegyik (a kilométeróra és a műszerfali kijelző is) onnan veszi az adatokat. Nem azt tapasztaltam. Nem ugyanazt írja ki a kettő. Akkor az eltérés miért lehet, ha ugyanonnan veszik a jelet? Link to comment Megosztás: More sharing options...
ampervadasz Elküldve Január18, 2013 Megoszt Elküldve Január18, 2013 Nem azt tapasztaltam. Nem ugyanazt írja ki a kettő. Akkor az eltérés miért lehet, ha ugyanonnan veszik a jelet? Valószínűleg nem egyformán vannak kalibrálva. De ahogy tgabika is írja, egy sebességjel van az autóban, minden egység ugyan azt kapja. A különbség azért lehet, mert a sebességjeladó nem egy konkrét sebességértéket közöl a kimenetén, hanem egy kerékátfordulás alatt x-szer testre húzza a kimenetét. Az egyes egységek ebből a kerékelfordulással arányos ütemes jelből és az időből számolják ki a km/h értéket. És attól függően, hogy a sebességjelből milyen beállított értékek (hány db jel egyenlő egy kerékátfordulással) alapján számolnak, lehet köztük különbség. Ha a középső kijelző kevesebbet mutat, mint az óra, akkor lehet, hogy azt úgy állították be, hogy annál nincs meg az a néhány százalék eltérés amit az óránál szándékosan alkalmaznak, de akkor sem vennék rá mérget, hogy az pontosabb. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Probert Elküldve Január18, 2013 Megoszt Elküldve Január18, 2013 Valószínűleg nem egyformán vannak kalibrálva. De ahogy tgabika is írja, egy sebességjel van az autóban, minden egység ugyan azt kapja. A különbség azért lehet, mert a sebességjeladó nem egy konkrét sebességértéket közöl a kimenetén, hanem egy kerékátfordulás alatt x-szer testre húzza a kimenetét. Az egyes egységek ebből a kerékelfordulással arányos ütemes jelből és az időből számolják ki a km/h értéket. És attól függően, hogy a sebességjelből milyen beállított értékek (hány db jel egyenlő egy kerékátfordulással) alapján számolnak, lehet köztük különbség. Ha a középső kijelző kevesebbet mutat, mint az óra, akkor lehet, hogy azt úgy állították be, hogy annál nincs meg az a néhány százalék eltérés amit az óránál szándékosan alkalmaznak, de akkor sem vennék rá mérget, hogy az pontosabb. Köszönöm a kimerítő választ! :icon13: Link to comment Megosztás: More sharing options...
KMiki Elküldve Január19, 2013 Megoszt Elküldve Január19, 2013 Valószínűleg nem egyformán vannak kalibrálva. De ahogy tgabika is írja, egy sebességjel van az autóban, minden egység ugyan azt kapja. A különbség azért lehet, mert a sebességjeladó nem egy konkrét sebességértéket közöl a kimenetén, hanem egy kerékátfordulás alatt x-szer testre húzza a kimenetét. Az egyes egységek ebből a kerékelfordulással arányos ütemes jelből és az időből számolják ki a km/h értéket. És attól függően, hogy a sebességjelből milyen beállított értékek (hány db jel egyenlő egy kerékátfordulással) alapján számolnak, lehet köztük különbség. Ha a középső kijelző kevesebbet mutat, mint az óra, akkor lehet, hogy azt úgy állították be, hogy annál nincs meg az a néhány százalék eltérés amit az óránál szándékosan alkalmaznak, de akkor sem vennék rá mérget, hogy az pontosabb. Üdv! Mintha olvastam volna valahol, hogy a jármű computerében át lehet írni a gumiabroncs méretet. Nem vagyok benne biztos, hogy G Astrával kapcsolatban írták, vagy más tipusnál. Erről tudtok valamit? Nekem is nagyobb (195/65R15 - tudom, tudom, nem a gyári méret...) abroncsok vannak fennt, és pl. nálam a sebességmérő a GPS szerinti értékhez -2km/h-t mutat. Tehát 90 km/h műszer szerinti sebességnél a GPS sebesség 88 km/h. A középkonzol kijelző sebesség adatára nem emlékszem, ha hazamegyek megnézem. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts