Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR
  • Oldalunk szerkezete változott. 2022-től mint "MAGAZIN" működünk. Az oldalon a regisztráció lehetősége 2021. végén megszűnt. Tehát a fórumokban (tudástár) csak olvasgatni lehet. Megértést köszönjük.  OpelForum.hu csapata

Cikkek

Cikkek kezelése
forumadmin
Legyél Te is Klubtagunk! Csatlakozz a Magyar Opel Tulajdonosok Egyesületéhez! Légy részese a klubéletnek és támogasd tagságoddal az opelforum.hu oldalt és éves találkozókat a Hungarian Blitz Ringet! A klubkártya ára, 2003 óta változatlanul 5.000 Ft  (2020 óta digitális kártyánk van erről bővebb információ ITT!)
 
Kiknek ajánljuk?
Minden olyan Opel-esnek! Akik szívesen lépnek be, mert fontosnak tartják a klubéletet. Akik támogatnák egy adószámmal rendelkező egyesület munkáját. Akik szeretnének minél színvonalasabb Opelos találkozón részt venni és nem mindegy számukra milyen minőségű az. Akik már rendelkeztek tagságival és MOTE klubtagok szeretnének lenni újra. Akik használják, értékelik kedvezményeinket. Kedvezmények:
Fórum szolgáltatások teljes körű használata webnapló, képtár, témanyitás MOTE szaknévsor cégenként változó 5-60% Találkozókon kedvezményes belépőjegy 10-30%, vagy ingyenes Kedvezményes biztosítás youngtimer, veterán, hobbyautó Benefit Barcode kedvezmény hálózat 3-50% (átlagosan 11,4%) Kedvezményes ajándéktárgy és matrica 10-30% MOTE KLUBTAGOKNAK KIEMELT KEDVEZMÉNYEK, KÜLÖNBÖZŐ ALKATRÉSZEKRE!
Csergő Opel Alkatrész Centrum és Szerviz kedvezmény 25-60% között
gyári Opel Alkatrészek akár 60% kedvezménnyel gyári Opel alkatrészek minimum 28% kedvezménnyel utángyártott termékek több mint 30% kedvezménnyel minősített bontott alkatrészek 15% kedvezménnyel A jelentkezés menete: (változás, 2023)
Írj regisztrációs kérelmet az nekünk a opelklub[kukac]opelklub.hu email címre! A regisztrációhoz fogunk kérni személyes adatokat.  Nézelődj, olvas a fórumon. Ha úgy érzed vegyél részt pár találkozón. Amennyiben szimpatikus a társaság (megtalálsz minket a facebookon is), akkor csatlakozz hozzánk! Fizesd be a virtuális kártya díját, mely a belépéstől számítva 365 napig érvényes. A fizetés módja átutalás, vagy bármely MBH Bank fiókban bankszámlára befizetés. Számlaszám: MBH Bank: 10100826-02289900-01003004. Közleményben írd meg a fórum neved.  A befizetést jelezd nekünk a opelklub[kukac]opelklub.hu email címre.
 
 

forumadmin
2024 különleges év az Opel életében, hiszen a márka történetében először valamennyi futó modellsorozatban megjelenik egy-egy akkumulátoros-elektromos hajtású változat. Ebben a sorban az Opel Astra Sports Tourer Electric az egyik legfontosabb, hiszen ez a modell a piac egyik első elektromos kombija is egyben. Fontos évfordulót is ünnepel azonban a márka az idén, hiszen 125 éve vált autógyártóvá. 1899. január 21-én Wilhelm Opel, a vállalatot alapító Adam Opel fia, szerződést kötött Friedrich Lutzmann-nal a Lutzmann féle autógyár megvásárlásáról. Ezzel megkezdődött az Opel márkájú automobilok gyártása, és vele egy új korszak, amely komoly hatással volt a vállalat fejődésére, Rüsselsheim városán messze túlmutatóan is. A korábban sikeres varrógép- és kerékpár-gyártóként ismert Opel új, és számára addig ismeretlen üzleti területen próbált szerencsét.
Egy korszak kezdete: egy 1899-es szerződéskötéssel vált az Opel autógyártóvá A mai “made in Rüsselsheim” sikermodellek: az Opel Astra és az Astra Sports Tourer Évforduló az elektromobilitás jegyében: 2024-től az Opel valamennyi modelljéből készül akkumulátoros-elektromos változat is Azóta több mint 75 millió Opel autó készült Európa különböző országaiban. A márka aktuális kínálatának egyik sikertípusa - az új Opel Astra - azonban ma is Rüsselsheim-i gyártású. Miközben az Opel autógyártásának 125. évfordulóját ünnepli, az új Astra fejlett műszaki tartalommal és lokálisan emissziómentes, tisztán elektromos hajtású változatban is készül a gyártósorokon.
Az Opel vezérigazgatója, Florian Huettl elmondta: “Akárcsak 125 évvel ezelőtt, most is egy új korszak kapujában állunk. Akkor a vállalat úttörőként vágott bele a még éppen csak éledező autógyártásba, ma pedig a lokálisan emissziómentes mindennapi elektromos autózás terén tesz hasonlóan bátor lépéseket. Az új Astra Sports Tourer Electric, akárcsak az első Opelek 125 éve, Rüsselsheim terméke. Büszkék vagyunk az örökségünkre, és meg is ünnepeljük autógyártásunk 125 éves évfordulóját, méghozzá a lehető legmodernebb módon, az elektromobilitás jegyében”.

Az 1890-es évek vége: a varrógépektől és kerékpároktól az autókig
Az Opel sikertörténete 1862-ben kezdődött, amikor Adam Opel Rüsselsheim-ban elkészítette első varrógépét, lefektetve ezzel a vállalat alapjait. A cég gyorsan Németország egyik legnagyobb varrógépgyártójává nőtt, Európa számos országába exportált. A kerékpárok gyártásának beindítása újabb kiváló üzleti döntésnek bizonyult, az első velocipéd 1886-ban készült Rüsselsheim-ban; az Opel Németország egyik első bicikligyártója volt. Az 1920-as évekre – az autógyártás felfutásával párhuzamosan – az Opel a világ vezető kerékpárgyárává fejlődött, az alapító fiainak irányításával.

A fiúk voltak azok is, akik a kerékpárláz 1890-es években tapasztalható visszaesésével új területekre próbálták kormányozni a vállalatot. Így találtak rá az automobilra. Fritz és Wilhelm Opel körülnézett az 1897-es Németországi Autószalonon is Berlinben, ott találkoztak Friedrich Lutzmann-nal és az ő autóival. A lakatosmester Lutzmann már 1894 óta készített automobilokat, így kellő tapasztalattal bírt ezen a területen, az Opel fivéreknek pedig éppen erre volt szükségük. A testvérek meglátogatták Lutzmann Dessau városában működő üzemét, ahol azonnal világossá vált a számukra az autógyártásban rejlő óriási potenciál.
Eredetileg együttműködést terveztek, de végül ajánlatot tettek a teljes üzem megvásárlására. 1899. január 21-én Wilhelm Opel és Friedrich Lutzmann aláírta a 116,887 márkáról szóló szerződést, így a gyár mindenestől Opel tulajdonba került.


A teljes üzemet, gépeivel és alkalmazottaival együtt Rüsselsheim-ba költöztették, Lutzmann pedig az immár Adam Opel Motorfahrzeug-Fabrik néven működő vállalkozás kereskedelmi igazgatójaként dolgozott tovább.
A vétellel az Opel egy csapásra sokévnyi autógyártási tapasztalathoz is hozzájutott, a kerékpárgyártásból átvett szakemberek Lutzmann vezetésével immár Opel emblémával építették az autókat egy kifejezetten erre a célra felépített új üzemcsarnokban. Az első hirdetések már 1899-ben megjelentek, köztük olyan lényegre törő szövegezésűek is, mint például ez: “Az Opel gépkocsik a legjobbak”.

125 évvel az Opel automobilok gyártásának beindulása után a márka a lokálisan emissziómentes jövőbe tart olyan autókkal, amelyek nem csak a mindennapi használatban teljesítenek kiválóan, de vezetni is élvezet őket. A 2024-es jubileumi évben az Opel nem csak ünnepel, hiszen innovatív modellekkel folytatja útját az elektromobilitás felé.

forumadmin
Az Irmscher vállalatcsoport világszerte vezető szerepet tölt be az Opel/Stellantis járművek egyéni testreszabási lehetőségeinek kínálatában. Az új Opel Corsa, amely nemrégiben került a kereskedőkhöz, most már teljesen Irmscher stílusban is elérhető.
A Remshaldeni vállalatcsoport egy speciális karosszéria csomagot mutat be, amely azonnal a szemünkbe ötlik. A sportos első spoiler ajak meghatározza az első rész optikáját, és egyéni hangulatot kölcsönöz. A dinamikus formanyelv folytatódik az oldalsó küszöbön egészen a hátsó diffúzorig. Az sportos tetőspoiler további „i pontot” ad a formás hátnak. Minden alkatrész prémium minőségű OE anyagból készül, és könnyen felszerelhető. A leírt "nagy" csomagon kívül van egy kisebb csomag is, ahol az oldalsó küszöbök visszafogottabbak. A csomagok ára 750 €-tól indul.

Az Irmscher Corsa exkluzív „Turbo Star” dizájnjú 18 colos kerekeken gördül elő. Ezek sportos feketében vagy elegáns bi-color változatban elérhetők. Minden hajtásváltozathoz elérhető egy 30 mm-es alacsonyabb felfüggesztés. A motorerősségtől függően akár 20 lóerős teljesítménynövekedések is kaphatók - ezek szintén már rendelhetők.
Az Irmscher vállalatcsoport, amely Németországon kívül Spanyolországban és Portugáliában is műhelyeket működtet, mind a tiszta utólagos értékesítési termékeket, mind az Irmscher gyári átalakításokat kínálja. Minden kereskedő és vásárló választhat a saját beépítés és a teljes átalakítási szolgáltatás között. Az új Irmscher Corsa különleges Irmscher különkiadásai hamarosan tervezés alatt állnak.

Az összes Irmscher egyedi testreszabása minden Irmscher partnerénél vagy közvetlenül az Irmscher oldalán, a www.irmscher.com címen rendelhető meg.

forumadmin
Kedves tagunk, kedves barátunk, tisztelt Opel autótulajdonos!
Kérjük támogasd adód 1%-ával a Magyar Opel Tulajdonosok Egyesületét! Ezzel hozzájárulsz az opelforum.hu oldal fenntartásához, illetve a "Hungarian Blitz Ring" nevű rendezvényünk magasabb színvonalon való megszervezéséhez.  
MAGYAR OPEL TULAJDONOSOK EGYESÜLETE
18564046-1-43

Magánszemélyként, őstermelőként, egyéni vállalkozóként 2024. május 21-ig adhatod le adóbevallásod a NAV-nak és rendelkezhetsz adód 1+1%-áról. Amennyiben rendelkezel ügyfélkapu regisztrációval, akkor már most is kitölthetted a nyilatkozatot az  eszja.nav.gov.hu oldalon.
Köszönjük támogatásod.
 


forumadmin
Az Opel bejelentette, hogy 2024-ben visszatér a Frontera márkanév, mégpedig egy teljesen új SUV-modellen. Az új Frontera, amelyet még idén bemutatnak, egy izgalmas autó lesz, okos funkcionális jellemzőkkel. Emellett az Opel merész és letisztult dizájnfilozófiájának új, robusztus értelmezését mutatja majd be, és a német márka első szériaautója lesz, amely az új Opel "Blitz" emblémát viseli. Az új Frontera a kezdetektől fogva akkumulátoros-elektromos járműként is elérhető lesz.
 
    Fenntartható mobilitás: Új SUV bővíti az Opel akkumulátoros-elektromos kínálatát     Vissza a jövőbe: Az Opel még az idén Frontera néven mutatja be új modelljét Az új Opel Frontera nagy térkínálattal és sokoldalúsággal érkezik majd, így az aktív életmódot folytató vásárlók és a családok számára egyaránt érdekes lesz. Az új jövevény emellett folytatja majd az Opel régi hagyományát, miszerint vonzó áron kínál megfizethető mobilitást a vásárlók széles körének.

Az új Frontera akkumulátoros-elektromos változatának érkezése, valamint a Grandland következő generációjának szintén erre az évre tervezett teljesen elektromos változatának bevezetése fontos mérföldkövet jelent a rüsselsheimi márka elektromos márkává válásában. Az Opel ezután minden modelljénél legalább egy akkumulátoros-elektromos változatot kínál majd.
Az teljesen elektromos Opel-modellek választékában megtalálható a Rocks Electric, a Corsa Electric, a Mokka Electric, az Astra és az Astra Sports Tourer Electric illetve az új Combo és a Zafira teljesen elektromos változata. Emellett a teljes megújult Opel haszongépjármű paletta akkumulátoros-elektromos változatai is elérhetőek: az új Combo Electric, az új Vivaro Electric és az új Movano Electric.
Az Opel az elkövetkező hetekben mutatja be az első képeket az új Fronteráról, és ad részletesebb információkat az új jövevényről.


forumadmin
Az Opel új generációt vezet be a Combo kompakt,  a Vivaro középkategóriás és a Movano nagyméretű könnyű haszongépjárműveiből (LCV). Mindegyik modell új külső formavilággal és áttervezett pilótafülkével rendelkezik majd, míg az akkumulátoros-elektromos változatok továbbra is kategória vezető hatótávolságot kínálnak. A német márka emellett bejelentette, hogy az új Movano a közeljövőben hidrogén üzemanyagcellás járműként is elérhető lesz.
A Blitz márkajellel érkező könnyű haszongépjármű modelljek azonnal felismerhetőek lesznek az Opel Vizor arculat új, LCV-specifikus értelmezésének köszönhetően, amely az Opel legújabb személyautóiból már jól ismert. A Vizor integrálja a márkaemblémát a jellegzetes első világítási rendszerekkel, egyetlen vizuális egységet alkotva, amely teljes egészében  végighúzódik a jármű orrészén.
A külső dizájn mellett az új Opel Combo, Vivaro és Movano belső tere is továbbfejlődött. A felfrissített pilótafülkék újdosnágai közé tartoznak az új, vezeték nélküli Apple CarPlay és Android Auto kompatibilis infotainment rendszerek, amelyek akár 10 hüvelykes színes érintőképernyőkkel rendelkeznek.
Az új Opel Combo, Opel Vivaro és Opel Movano akkumulátoros-elektromos változatai továbbra is a belsőégésű motoros változatokhoz hasonló, kompromisszumok nélküli használhatóságot kínálnak. A legmodernebb akkumulátor-technológiáknak és az olyan fejlesztéseknek köszönhetően, mint a tovább javított hajtáslánc-hatékonyság, mindhárom modell tehát továbbra is osztályelső elektromos hatótávolságot kínál majd.
Az Opel könnyű haszongépjárművek új választéka tovább viszi az elődök minden erősségét. Ezek közé tartozik a fejlett vezetőtámogató rendszerek széles választéka, amelyek kényelmesebbé és mindenekelőtt biztonságosabbá teszik az utazásokat és a manőverezést. A trió továbbá különböző hosszúságokban, magasságokban és karosszériatípusokban lesz elérhető, hogy minden szakmai igényt kielégítsen, és megőrizze nagyméretű rakodási térfogatát, hasznos terhelhetőségét és vontatási kapacitását.
Az új Opel Combó:
Az orr vonalainak változásán és a műszerfal megújulásán kívül, a kompakt könnyű áruszállító új generációja - elődje értékeit és előnyeit megőrizve - kategóriájának első képviselőjeként lép színre csúcstechnológiájú Intelli-Lux LED mátrix fényszórókkal, a lokálisan emissziómentes üzemű Combo Electric hatótávolsága pedig még hosszabb, mint eddig volt.

    Összetéveszthetetlen: az Opel Vizor a márka könnyű haszonjárműveinek sorában az új Combo orrán jelenik meg először     Kategóriaelső: az Intelli-Lux LED mátrix világítás a Combón jelenik meg elsőként az Opel könnyű haszonjármű kínálatában     Kompromisszum nélkül: lokálisan emissziómentes Combo Electric, kiváló és sokoldalú használhatósággal     Digitális és intuitív: kategóriaelső konnektivitás és 10 colos színes érintőképernyő a Snapdragon® Cockpit Platforms alapjain, a Qualcomm Technologies1-tól     Dynamic Surround Vision: a hátsó és az oldalsó holttér képei a nagyfelbontású digitális visszapillantón jelennek meg  
A tisztán elektromos hajtású modellváltozat mellett az új Combo benzin- és dízelmotoros hajtásláncokkal is elérhető, utóbbihoz automata sebességváltót is lehet rendelni. Az új Combo valamennyi hajtáslánc konfigurációjában kétféle hosszal kapható, két-, vagy akár háromüléses első sorral, és ötüléses Crew Cab kivitelben is készül.
Florian Huettl az Opel vezérigazgatója: “Az új Opel Combo kategóriájának éllovasa! Ismert és bevált teherhordó képességein túl mostantól olyan fejlett technológiákat is kínál, amelyek egyszerre biztonságosabbá és kényelmesebbé is teszik a munkát. A lokálisan teljesen emissziómentes üzemű Combo Electric hatótávolsága hosszabb, mint eddig volt, így a profik tökéletes mindennapi társa lehet.”
Az Opel aktuális személyautó-palettájáról ismerős Vizor márkaarc azonnal felismerhetővé teszi az új Combót: az autó teljes orr részén keresztülhúzódó Vizor keretbe foglalja középen a jelvényt (Blitz) és a teljes első világítást.
Premier: Intelli-Lux LED mátrix világítás, a Combo kategóriájában először
Az új Combo nem csak a márka első könnyű haszonjárműve az adaptív működésű és vakításmentes Intelli-Lux LED mátrix fényszórókkal, hanem a teljes kategóriában is a Combo jelent meg elsőként ilyen világítással. Amint az autó elhagyja a lakott területet, az összesen 14 LED-ből felépített első fényszórók automatikusan távfényre váltanak, miközben folyamatosan változtatják a világítási képet, azaz a fénycsóva szélségét, hosszát és fényelosztását. Ha a rendszer a Combo előtt haladó, vagy szemből érkező jármű fényeit észleli, az egyes LED elemek független szabályozásával “kitakarja” azt, így elkerüli a vakítást. Amint a rendszer nem érzékel más autót, automatikusan újra teljes fényerőre vált.

A Combo Electric hatótávolsága mostantól hosszabb a korábbinál: az Eco, Normal és Power vezetési móddal használható, tisztán elektromos hajtású modellváltozat akár 330 km-t is lefuthat az 50 kWh-s akku egyetlen töltésével (WLTP vegyes ciklus2). Ez 50 km-rel több, mint az elődmodellnél volt. A többletet a hajtáslánc tökéletesítése révén érték el az Opel mérnökei: a Combóban most először megjelent a hőszivattyú, amely különösen alacsony hőmérsékleti körülmények között segít megnövelni a lefutható távot. Modern technikájú, 100 kW/136 LE teljesítményű (270 Nm) villanymotorjával az új Combo Electric végsebessége 130 km/h. Az alapfelszerelés részét képezi a 7.4 kW-os fedélzeti töltő (11 kW-os is elérhető), és 100 kW-os nagyteljesítményű gyorstöltéssel pedig a Combo Electric akkuja mindössze 30 perc alatt 80%-ig tölthető.
Az új Opel Combo Electric: kompromisszumok nélküli, lokálisan emissziómentes áruszállítás
Az új Opel Combo Electric elődjéhez hasonlóan nagy teherbírású. Raktere változatlanul 4.4 köbméteres (ugyanakkora, mint a belső égésű hajtással szerelt változatoké), teherbírása 780, a vontatható tömeg maximuma pedig 750 kg – mindkettő kategóriaelső érték.
A tökéletes vezetési élmény érdekében a Combo műszerfalát is felfrissítették az Opel fejlesztői. A még inkább felhasználóbarát kialakítású új infotainment 10 colos színes érintőképernyőjén futó rendszer - az Opel könnyű haszonjárműveiben itt először - a Qualcomm Technologies1 Snapdragon Cockpit Platformjára épül, fejlett grafikai megjelenítéssel és multimédiás képességekkel. A rendszer a vezeték nélküli Apple CarPlay-jel és az Android Auto-val is kompatibilis.
Az új Combót kifejezetten erre tervezett “okostelefon kapcsolati rendszerrel” is felszerelték. A megfelelő applikáción keresztül a telefon és az autó oly módon kapcsolódik, hogy maga a készülék az autó infotainment rendszerének kezelőfelületévé alakul, még a kormánykerék gombjaival is együttműködve. Az új Combo Electric-ben a kormány kapcsolófüleivel a vezető három fokozatban szabályozhatja a motorféküzemi energia visszatermelés mértékét.
Biztonságosabb manőverezés: hátsó és oldalsó kamerák küldenek képet a digitális visszapillantóra
Az új Combo kategóriaelső utasai, és a többi közlekedő védelmében is. Biztonsági technológiáinak csúcsa az új Dynamic Surround Vision rendszer. Ez két kamerából áll, egyet a hátsó raktérajtó fölé, egyet pedig az utasoldali külső visszapillantó alá szereltek. Az így előállított kép tolatáskor az autó mögötti területről - vagy menet közben, ha a vezető indexel, a holttérről - a digitális visszapillantó nagyfelbontású képernyőjén jelenik meg, így a manőverezés és a sávváltás még biztonságosabb.
További biztonságfokozó tényező az aktív vezetői asszisztensrendszerek (ADAS) hosszú, összesen 18 tételből álló listája, amelyek többsége az alapfelszerelés részét képezi: ilyen az intelligens, a sebességkorlátozásokhoz igazodó sebességtartó, az aktív sávtartó, az automatikus vészfék, és a fáradtságjelző is. Az adaptív tempomat feláras, rendelhető kiegészítő.
Fejlett technológiájú, tágas és teherbíró. Az új Opel Combo meggyőző ajánlat a kompakt áruszállítók piacán. Funkcionalitásban nem ismer kompromisszumot, és a tisztán elektromos hajtású változat is a belső égésű kivitelek erősségeit kínálja, lokálisan emissziómentes működéssel kiegészítve.
Az új Opel Vivaro:
A stílusos mindenes - ez a most bemutatkozó új Opel Vivaro. A vállalkozások, a leendő tulajdonosok illetve használók a sokoldalú haszongépjármű bevált erényeire támaszkodhatnak, és emellett számos új funkciót is élvezhetnek. A Vivaro - az Opel személygépkocsi-modellekhez hasonlóan - most először viseli a jellegzetes Opel Vizor orrkialakítást, amelynek vonalai zökkenőmentesen folytatódnak az opcionális LED-es fényszórókban. Az új Vivaro tovább könnyíti a munkavégzést; összesen 18 korszerű asszisztensrendszerrel, köztük hamarosan a Dynamic Surround Visionnel, minden utazás biztonságosabbá és kellemesebbé válik. A belső térben a Vivaro utasai új környezettel, új műszerfallal találkoznak: a Qualcomm Technologies2 Snapdragon® Cockpit platformjára épülő új infotainment rendszer két 10 hüvelykes képernyővel és vezeték nélküli okostelefon-kapcsolattal számos testreszabási lehetőséget kínál.

    Különleges: a népszerű kishaszonjármű először Opel Vizor márkafelülettel     Helyileg károsanyag-kibocsátásmentes: Vivaro Electric akár 350 km-es hatótávolsággal (WLTP), az új e-Power Take-off egységgel is.     A hajtásláncok széles választéka: lehet akkumulátoros-elektromos vagy Vivaro HYDROGEN üzemanyagcellás jármű, vagy hatékony dízelmotoros változat     Első a biztonság: 18 vezetőtámogató rendszer, köztük a Dynamic Surround Vision (dinamikus térlátás)     A legjobb kapcsolódási lehetőségek: kategória vezető csatlakoztathatóság, két 10 hüvelykes színes monitor és a Qualcomm Technologies, Inc. Snapdragon® Cockpit Platformra épülő pilótafülke.  
Az új Vivaróval az Opel folytatja villamosítási offenzíváját - modernebb, fenntarthatóbb és mindenekelőtt nagyobb hatótávolságú az új változat. Az új Vivaro Electric akár 350 kilométeres (WLTP1 szerint), helyileg károsanyag-kibocsátás nélküli hatótávolságot kínál. Szintén egyedülálló ebben a szegmensben az "e-Power Take-off Unit", amellyel az meghajtáshoz használt akkumulátor más elektromos eszközök áramellátására is használható. Az új Vivaro bizonyos piacokon továbbfejlesztett hidrogén üzemanyagcellás szállítójárműként is elérhető lesz. Így minden vállalkozás kiválaszthatja az általa preferált hajtásláncot.

Florian Huettl, az Opel vezérigazgatója szerint "a legkelendőbb Opel Vivaro most még modernebb, praktikusabb és fenntarthatóbb. Az újonnan kialakított, digitális pilótafülkével, a tovább bővített elektromos hatótávolsággal és az innovatív HYDROGEN opcióval az Opel kishaszonjármű offenzívájának meghatározó modellje. Ez azt jelenti, hogy minden vállalkozás megtalálhatja az igényeinek leginkább megfelelő Vivarót."
Stílusos, villamosított és praktikus: az új Vivaro egyesíti a személyautó és a könnyű haszongépjármű tulajdonságait
Az új Vivaro sokoldalú és praktikus a mindennapi használatban, ráadásul jól is néz ki. Az Opel kishaszonjármű bestsellere - kisebb testvéréhez, az Opel Combóhoz hasonlóan - most először hozza el a jellegzetes Opel Vizor márkafelületet ebbe a szegmensbe. A Vizor tökéletesen illeszkedik a jármű elejéhez, integrálva a fényszórókat és középen az Opel Blitz emblémát.
Az új Opel Vivaro Electric 50 kWh-s vagy 75 kWh-s akkumulátorral kapható. A továbbfejlesztett 75 kWh-s akkumulátorral akár 350 kilométeres hatótávolság (WLTP1) is elérhető egy töltéssel – ez bő 20 kilométerrel több, mint korábban. A különösen energiatakarékos vezetés érdekében a Vivaro Electric regeneratív fékrendszerrel rendelkezik, amely a kormánykerék mögötti váltó lapkák segítségével három rekuperációs fokozatban állítható. Az elektromos jármű feltölthető a széria 11 kW-os fedélzeti töltővel de igazán hatékony megoldás a 100 kW-os egyenáramú gyorstöltő, amelynél 50 kWh-s akkumulátor esetében mintegy 38 perces, a 75 kWh-s akkumulátor esetében pedig 45 perces rövid megállás szükséges ahhoz, hogy az akkumulátor 5 százalékos állapotból 80 százalékra töltődjék.
Az új Vivaro Electric villanymotorja 100 kW/136 LE teljesítményű. A 260 newtonméteres maximális nyomaték már a gázpedál első lenyomásától rendelkezésre áll, így a helyileg károsanyag-kibocsátásmentes furgon 130 km/órás végsebességig élénken gyorsul. A járművezetők preferenciáiktól függően háromféle vezetési mód közül választhatnak: Normal, Eco és Power.
Azok számára, akik nulla helyi károsanyag-kibocsátással szeretnének közlekedni és még gyorsabban "tankolni", az Opel a jövőben a továbbfejlesztett Vivaro HYDROGEN-t kínálja. Az üzemanyagcellás jármű hatótávolsága több mint 400 km (WLTP1), és mindössze néhány perc alatt feltölthető hidrogénnel. A hajtáslánc kínálatot 88 kW/120 LE és 130 kW/177 LE közötti teljesítményű, nagy hatékonyságú dízelmotorok teszik teljessé.
A karosszériaváltozatok kínálata ugyanolyan széles, mint a hajtásláncé: az új Vivaro kétféle hosszúságban (4,98 m és 5,33 m), kisteherautóként, vezetőfülkeként és platós alvázként is kapható. Az új Vivaro változattól függően akár 6,6 köbméteres raktérfogatot kínál és 1,4 tonna hasznos terhet tud vinni.
Személyautó-szerű: Új digitális Vivaro pilótafülke
Az új Vivaro pilótafülkéje személyautóhoz hasonló ergonómiával, kényelemmel és formavilággal fogadja a vezetőt és az utasokat. Az új infotainment- és navigációs rendszerek a digitális 10 colos színes vezetői információs központtal és a középkonzol feletti 10 colos színes érintőképernyővel - az Opel könnyű haszongépjárművekben először - a Qualcomm Technologies2 integrált Snapdragon Cockpit platformját használják, és többek között a legmodernebb grafikai, multimédiás és számítógépes megjelenítéseket teszik lehetővé. A kompatibilis okostelefonok indukciósan tölthetők, és vezeték nélkül csatlakoztathatók a multimédiás infotainment rendszerekhez az Apple CarPlay és az Android Auto segítségével.

Tizennyolc fejlett vezetőtámogató rendszer teszi könnyebbé és biztonságosabbá a vezetést és a manőverezést. Az új Dynamic Surround Vision különösen hasznos egy kisteherautóban. A rendszer két kamerából áll, az egyik a hátsó ajtók felett, a másik pedig az utasoldali külső tükör alatt található. A képek - menet közben a hátulról, illetve (ha aktiváljuk) az oldalsó holtterekről - az új, nagy felbontású digitális visszapillantó tükörben jelennek meg. A hagyományos tükrökhöz képest a rendszer nagyobb látótávolságot biztosít, így a vezető biztonságosabban manőverezhet.
Az elektronikus segítők sorát olyan rendszerek egészítik ki, mint a vészfékezni is tudó ütközést megelőző aszisztens, az intelligens sebességtartó automatika, a sávtartó, a fáradtságra figyelmeztetés, a vontatmány stabilitásszabályozás illetve a Vivaróhoz új opcióként elérhető a stop and go funkcióval ellátott adaptív sebességtartó automatika is.
Praktikus kiegészítő, hogy a műszerfal és a középkonzol körüli tárolóhelyek is megnőttek, így könnyebben elférnek a mindennapi tárgyak. Az új Vivaro így sokoldalú "munkagéppé" és rakományszállítóvá válik, amely egyúttal a személygépkocsikéhoz hasonló kényelmet és kezelhetőséget is kínál, így a volán mögött töltött idő kellemesebbé és pihentetőbbé válik.

forumadmin
Itt az új Opel Corsa – modernebb, digitálisabb és sokoldalúbb, mint valaha. A közelmúltban, a Müncheni Autószalonon bemutatott sikermodell legfeltűnőbb újdonsága az Opel Vizor megjelenése az orrán, valamint a csomagtér fedelének közepén keresztülhúzódó Opel felirat. A Corsa még az idén, az év vége előtt megérkezik a hazai márkakereskedésekbe.
Látványosabb, tisztább, sokszínűbb: az Opel bestsellerének új sorozata
    Csúcstechnika: az értékesítési rekorder kisautó Opel Vizor márkaarculattal, új műszerfallal és számos technológiai újdonsággal     Választék: új, 115 kW/156 LE teljesítményű villanymotor, és akár 405 km-es hatótáv (WLTP1)     Jön: az új Corsa az első Opel, 48 Voltos hibridhajtással  

Csúcstechnológiák teszik még kellemesebbé a vezetést. A rendelhető, teljesen digitális műszerfal – a Qualcomm Technologies Snapdragon Cockpit platformján – új, intuitívan kezelhető infotainment rendszert kínál, a színes érintőképernyők át lójának nagysága a 10 colt is elérheti. Az adaptív működésű, és vakításmentes Intelli-Lux LED mátrix fényszórókat éppen a Corsa hozta el a kisautók szegmensébe, még 2019-ben. Az új, továbbfejlesztett rendszer immár összesen 14 LED-del világít.
A motortérben is csúcstechnika lakik. A Corsa Electric mostantól nagyobb teljesítményű villanymotorral is elérhető, az új akkumulátorral pedig akár 405 km is megtehető egyetlen feltöltéssel (WLTP). A Corsa ráadásul – az Opel kínálatában elsőként – 48 V-os hibrid hajtáslánccal is megjelenik. A magas hatásfokú benzinesektől, a hibrideken át egészen a tisztán elektromosokig, az új Corsa mindenki számára kínál megfelelő hajtásmódot.
Minden, ami kell: az új Corsa és a Corsa Electric felszerelése kifejezetten gazdag
Már a Corsa belépő modellje is számos vezetői asszisztensrendszert kínál alapáron. A listán megtalálható a gyalogosfelismerős automatikus vészfék, a sávtartó és a fáradtságjelző is. A manőverezést és a parkolásokat további elektronikus kiegészítők teszik még egyszerűbbé, köztük az oldalirányú manőverezést segítő elektronika és az új, nagyfelbontású panoráma-tolatókamera. Az új Corsa megjelenése is modernebb és stílusosabb lett: orrán megjelent a márka jellegzetes “arca”, az Opel Vizor, a hátsó felirat pedig immár a csomagtér ajtajának közepén fut keresztül.
A tisztán elektromos, és így lokálisan emissziómentes üzemű hajtásláncok kedvelői az újonnan bevezetett 115 kW/156 LE teljesítményű, és akár 405 km-es hatótávolságra is képes változat előnyeit élvezhetik. (WLTP2). Már az elindulás pillanatában elérhető 260 Nm-es forgatónyomatéki csúcsával különleges vezetési élményt kínál.
A gazdag alapfelszereltségen kívül az elektromos változat digitális vezetőinformációs központot, Multimedia rádiót (vezeték nélküli Apple CarPlay és Android Auto szolgáltatással), színes érintőképernyőt, automata légkondicionálót, 7.4 kW-os fedélzeti töltőt, regeneratív fékrendszert, hőszivattyús fűtést és 16 colos “Diamond Cut” könnyűfém kerékkészletet is kínálnak.

Gazdag felszereltségével az új Corsa kellemes és modern atmoszférát teremt. Ennek csúcsa a megrendelhető, teljesen digitális felépítésű műszerfal új infotainment rendszerrel (felszereltségtől függően), a Qualcomm Technologies2 integrált Snapdragon platformjának alapjain. Így most először, az Apple CarPlay és az Android Auto vezeték nélkül is használható az új rendszeren keresztül, és az erre alkalmas telefonok vezeték nélküli töltése is lehetséges.

forumadmin
Manta-Manta Padlógáz című film premier 2023. augusztus 31. 19:00 óra. Lurdy ház! Az ingyenes jegyek elfogytak. A mi vetítésünkkel párhuzamosan a moziban műsoron van a film. Oda még lehet jegyeket venni! Találkozó 18:00-tól a Lurdy parkolóban. Program: 17:45-18:00 között gyülekező 18:00-18:25 között ismerkedés, beszélgetés, örvendezés rég nem látott cimborákkal 18:30 közös csoportkép készítése. 19:00-től vetítés 21:15-től visszatérés a parkolóba lehet folytatni a a bandázást Köszönjük Laczkovics Jánosnak a gyors és alapos munkát és a profi szervezést!

forumadmin
Készült: 2023. 07.28.
Utolsó frissítés: 2023.08.07.
Annak ellenére, hogy autós családba születtem, viszonylag későn szereztem meg a jogosítványt. Édesapámnak autószerelő műhelye volt, és gyakorlatilag abban nőtem fel. Na nem azért, mert nem volt gyerekszobám, hanem mert kicsiként is szerettem a műhelyben lenni. Mindig örültem, ha apám megengedte, hogy én készítsem elő üreges alvázvédelemre az autókat, így nem meglepő, hogy otthonosan érzem magam ebben a környezetben. 

Opeles családunk voltunk, egy négyajtós metálkék commodore-al hasítottunk át a gyerekkoromon. Aztán apu később megépített egy kadettet is, de azt a taxis sztrájk idején ellopták a blokád kellős közepéről. 
Valahogy mégis az opelek közül egyedül a manta maradt ki az életemből sokáig. 
Emlékszem, amikor felnőtt koromban egy üzleti útról jövet a Petőfi hídnál bekanyarodott elénk egy autó. Az életben olyan gyönyörű formát nem láttam azóta se, így tökéletes szerelem volt első látásra! Akkor láttam először mantát. Ez az élmény ösztönzött arra, hogy letegyem a jogsit, és rögtön azután már kerestem is eladó darabot, hogy nekem is legyen ilyen szépségem. Akkoriban még tombolt a manta-kultusz, és nem nagyon akartak megválni a jobb daraboktól.
Tapasztalat híján sikerült megvennem Magyarország szerintem akkori legótvarabb állapotban lévő mantáját, amire rögtön rá is költöttem fél millió forintot egy szerelőnél. Azért 1999-ben az nem volt kis pénz, viszont nagy felismerést hozott a nap, amikor kigurultam vele a szervízből, mert a következő sarkon már meg is állt alattam. Akkor értettem meg, hogy vagy megtanulom szerelni, vagy felejtsem el ezt a típust. 
A szerelemben süket füleket találnak az intő szavak, a figyelmeztetések, és a fejcsóválás sem befolyásol semmit: ha a szerelem ára az, hogy én szerelem, akkor ez egy ilyen szerelem, amiben a szerelem szó kettős értelmet is képvisel. 
Sosem volt más autótípus a birtokomban, és nem is akarok másikat. Amíg ez mozog, addig én ezt akarom vezetni. 
Három mantámat mozgattam összesen: az elsőt eladtam (nem szeretett), a másodikat összetörtem (azóta nem vadulok), és ez a harmadik (ami a második újjászületése gyakorlatilag, hiszen nyomokban tartalmazza az előző maradványait). A többi mantám leginkább csak megfordult a kezem alatt – vagy eladásra újítottam fel, vagy donornak vettem.
Tisztában vagyok vele, hogy a mantázás aranykora lejárt, és csak néhány darab maradt belőle, de ez engem nem zavar abban, hogy usercarként használjam. Azt vallom, hogy jobb az autónak, ha vezetik, ahogy jobb a háznak is, ha lakják. 
Már lassan huszonöt éve osztozunk az életen, és annak ellenére nincs igényem járkálós autóra, hogy az ültetés, a sport koni, és az egyéb sajátosságok miatt be van korlátozva a mozgásterünk. De ennyi idő alatt meg lehet tanulni, hogy melyik utakon van kátyú, milyen útvonalon nincs fekvőrendőr, hol lehet padkamentes parkolást végrehajtani; és ha az út elfogy ott, ahol mantával lehet menni ésszerű keretek között, akkor van egyéb más alternatív mód is. 

Ez a szerelem annyira tiszta és önzetlen, hogy 2015. július negyedikén ünnepélyes keretek között össze is házasodtunk a MOTE kecskeméti szekciója által szervezett találkozón, ahol a cartársak szemrebbenés nélkül asszisztáltak az eseményhez. Gyönyörű szertartás volt!
2018-ban már igen jól állt a távolság a gépnek, így belevágtam egy újabb felújításba azzal az eltökélt szándékkal, hogy az utolsó csavarig mindent rendbe rakok. Ez beletelt egy évbe és huszonöt napba – de ugye ki számolta?! – és az még nem is a vége volt, csak az az állapot, amikor már ismét egyben volt a jármű.
Nyilván hiába ért valamennyire az ember egy autóhoz, és tud különbséget tenni egy villáskulcs és a lakáskulcsa között, azért bizonyos dolgokat nem tud egyedül megcsinálni (pl. motort kiemelni, váltót leszedni stb.) – legalábbis én nem tudtam, így óriási segítség volt a régi mantás barátok társasága, amíg kifiléztük hárman egy nap alatt a kasznit. 
Minden alkatrész gondosan el lett csomagolva és feliratozva, hogy az összerakásnál ne kelljen nagyon keresgélni, és ha lehet, minimálisra csökkentsük a kimaradt csavarok számát, ami általában előfordul ilyenkor. 
Az újjáépítés alatt ez volt a legegyszerűbb és leggyorsabb művelet; bár én alapból szétszedésben mindig jobban jeleskedtem, mint összerakásban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy sibedachot ennyiszer berakni és kiszedni szerintem ember még nem szedett ki és tett vissza rosszul ugyanabba az autóba, mint én. Szétszedésnél bár minden darabot megjelöltem, hogy jobb vagy bal oldal, de egy év és huszonöt izgalmasan stresszes nap alatt tökéletesen elfelejtettem, hogy szétszedéskor a rendezői bal és jobb szerint jelöltem, és összerakásnál meg nem aszerint gondolkodtam. A felismerés, hogy csak ennyi a hiba, annyira fellőtte a lelkesedésemet az űrbe abból a mélyrepülésből, amit aközben éltem át, hogy a frissen fényezett kasznidarabot ne karcoljam össze a ki-be rakosgatás alatt, hogy egyből azt hittem, nemcsak vízen tudok járni, de a tetőkárpitot is simán visszarakom egyedül, hiszen lebontani is könnyű volt. Akkor ott, egy önmagammal való nagyon szigorú szembenézés eredményeképpen könyveltem el, hogy a bontás helyenként akár egyedül is megy, de a helyreállításhoz segítség kell. Ez mondjuk az életben sincs másként sokszor más területen sem, de azért éreztem a megalázkodás szégyenteljes súlyát és arcom összemenését, amikor fel kellett hívnom a kárpitost, hogy mégiscsak jó lenne, ha kiszállási- és munkadíj fejében megcsinálná helyettem azt, amire a kárpitosműhelyéből távozva frissen felújított belsőkárpitjaim darabjaival és az ülésekkel a hónom alatt foghegyről odavetettem, hogy az már bagatell lesz. De mégis az egész sztoriban az volt a legszebb, amikor a helyszínre érkezett két kárpitos közölte, hogy a sibedach utoljára kerül vissza. Igyekeztem a szerény mértékben megmaradt méltóságom megőrizni, és a két szakinak élőben mutattam be, milyen gyorsan és sérülésmentesen vagyok képes kiszerelni az általam már bekárpitozott vaslapot, majd ugyanígy visszatenni, és ezzel egy időben megfogadni, hogy onnantól kezdve az a sibedach soha, de soha nem lesz kinyitva és megmozgatva többé. 

A lakatosmunkát apám csinálta – egészen elképesztő türelemmel volt képes hajtogatni és foltozgatni a vasat -, és nem mondom, hogy nem kellett ügynököket megszégyenítő rábíró módszereket alkalmaznom előtte. Nem is szívesen tettem, de egyszerűen nem volt lakatos, aki elvállalta volna – de olyan se, akire nyugodtan rábíztam volna.
Azt mindig is tudtam, hogyha nő vagy, és nem hétköznapi cirkálóval közlekedsz, akkor eleve már az árajánlatkérésnél kapsz egy minimum másfeles szorzót a bármilyen munkadíjra, akármiről is legyen szó az autóddal kapcsolatban. De az, hogy látatlanban milliós összegekről indultunk már az előzetes telefonos egyeztetésnél a lakatosmunkát illetően, az végképp felbosszantott. Sose értettem, hogy mi különbség van vas és vas között, miért befolyásolja a lakatolást az autó típusa és kora (ha nem egy szétrohadt szitáról beszélünk), egészen addig, míg rám nem szakadt a megvilágosodás fényessége, hogy a mai lakatosok tulajdonképpen csak kasznielemeket csavaroznak fel. Így ügyeskezű gyakorló lakatosnak éreztem magam, amikor a sárvédőket tettem vissza. 

A lakatolás elég sok időt vitt el, de ebben szerepet játszott az is, hogy szeptemberben szedtük szét a mantát, és a műhelyben nem volt fűtés. Viszont közben végbement a motor, a futómű és a gátlók felújítása, a kárpitozás, a kisebb alkatrészek festése és az újak beszerzése, a fékcsövek legyártása, és az összes olyan apróságnak tűnő fontos részmunka, ami elengedhetetlen volt az elvárt eredmény eléréséhez.
A legnagyobb hepaj a fényezés körül volt. Ott is nehéz volt olyan embert találni, aki nem duplázza meg az árat csak azért, mert nőnemű a megrendelő, és mert mantáról van szó.  Én elmondtam az elvárásaim, ő megnézte a kilakatolt kasznit, mondott egy árat, megegyeztünk, kiválasztottam egy olyan festéket, amiben a metálszemcse grammja többe került, mint a kokain kilója, és már számoltam vissza a napokat, hogy mikor kapom vissza az autót, hogy összerakjuk. 
A fényezési munka persze háromszor annyi időbe telt, és harmincszor olyan rossz lett, mint az elvárás. Pedig azon se kaptam fel a vízbe csiszoláshoz kitett telivödröt, hogy az emberei rákönyököltek a sibedach nélküli, frissen és nagy körültekintéssel kilakatolt tetőre, és az engedve a fizika törvényeinek be is horpadt tisztességgel, majd a helyszínen kellett meghebrákolni - ami egyébként teljesen jól sikerült, mert azóta se horpadt vissza a tető, pedig a vérfarkasoktól sem féltem annyira, mint ennek a lehetőségétől. 
És tényleg, még azt is zen türelemmel viseltem, hogy egyesével kaptam vissza a fényezett elemeket, amivel ugye sokra nem mész, hiszen bizonyos elemeket egymáshoz kell beállítanod. De az, hogy miután összepakoltuk a mantát az időeltolással visszakapott darabokból, és visszavittem felpolírozni, és még cudarabb hibák törtek a felszínre, mint ami miatt már eleve szemvidító fűvel kellett borogatnom látószervemet, na az már végképp sok volt.  És tényleg nem az fájt, hogy megmagyarázta a nyilvánvaló gitthibára, hogy az majd eltűnik a polírtól - mert tényleg hozzá vagyok szokva, hogy hülyének néznek – hanem az, hogy miután közöltem, hogy ezt így vagy nem veszem át és megcsinálja rendesen, vagy nem fizetem ki a fennmaradó töredékösszeget és elviszem így - még volt pofája bezárni a mantára műhelyt. 

Sok szerelmes történetet ismerünk, ahol együtt halnak a párok, és mivel a klimax akkoriban nem jelentkezett még rajtam súlyfelesleg formájában, így az utolsó pillanatban beslisszoltam az ajtó résén kihasználva záródása lomhaságát, és tüntetőleg a manta mellé álltam. 
De ez nagyjából annyit ért, mint hazánkban bármilyen sztrájk vagy tüntetés, és ő anyám szidása közben még a villanyt is rám kapcsolta közvetlenül azután, hogy tettlegességgel fenyegetett, majd otthagyott a bezárt műhelyben a sötétben. 
Alapból ki vagyok hegyezve az agresszióra, nagyon nem tűröm az erőszakot, ráadásul elég jogtudatos is vagyok; és ott akkor úgy éreztem, hogy itt van a lópénisz vége, eddig tartott heroikus zen nyugalmam, krisztusi béketűrésem, és bejelentést tettem telefonon a rendőrségen. A jogtudatosság arra is jó, hogy tudod a kulcsszavakat, amire megmozdulnak. Én ezeket tudtam, és még hazudnom sem kellett, így nem sokat kellett várni, mire kinyílt az ajtó. Így esett, hogy rendőri sorfal mellett diadalmasan kigurultunk a fényezőműhelyből, és soha többé nem mentünk oda vissza. És ez így szép befejezés is lenne erre a szakaszra, ha nem kellett volna egy másik fényezővel kijavíttatni a hibákat egy komplett fényezés áráért. De ha már ott voltam, és egy év huszonöt napjának feszültségét kellett elaborálni erőszakmentesen, gondoltam, miért is ne fényeztethetnék egy hatalmas saját tervezésű pacifista anarchia szimbólumot a géptetőre. 
Ez márpedig olyan jól sikerült, hogy visszamenőleg is megszépítette az összes nehézséget, amivel meg kellett birkózni a felújítás alatt. Már az sem fájt, hogy a fékcsöves - akihez vagy háromszor vissza kellett mennem – az utolsó találkozásunkkor örömmel kiáltott fel, hogy végre tudja már, kire emlékeztetem. Tényleg nincs Billy Idol-al bajom, de egy P!nk jobban esett volna…
Nehéz röviden fogalmazni akkor, amikor valakit élete meghatározó kapcsolatáról kérdezik - és ráadásul én szószátyárságból és képzavarból diplomáztam –, de mindenképp meg kell említenem azt is, hogy a 2019-ben elkészült mantám kilométerórája 2020-ban átfordult nullára! És tudjuk, hogy a nullás óraállás akkor szép, ha a futott kilométerek vitték oda, és nem az óraátállítás; ahogy egy manta is akkor igazán a tied, ha ismered minden csavarját személyesen. 
A következő műszaki vizsgán a tökéletes műszaki állapot igazolása mellett rengeteg dicséretet és elismerést is bezsebeltünk, és igen, jól érted: friss vizsgával kaptuk szét a szekeret, és nullásan ment újra vizsgázni.

Majd 25 évnyi mantázásom konklúziója az, hogy nem a pénz határozza meg leginkább az eredményt, hanem a hozzáállás. Fizethetsz bárkinek bármennyit, ha a szaktudása meg is van, az jó hozzáállás és szív nélkül semmit sem ér. De ha neked megvan az utóbbi kettő, akkor lehet olyan szaktudásod, amivel egy legendát üzemben tarthatsz.
És azt hiszem, a mantázáshoz tényleg szív kell. És azt is hiszem, hogy addig kell használni, amíg gurul, vagy engedik gurulni alattunk, vagy mi tudunk gurulni vele. Én minden pillanatért hálás vagyok, amit vele töltök. És nem is a használat a jó szó vele kapcsolatban, hanem inkább az együtt gördülés, az együtt kalandozás.
Huszonöt év alatt ültek páran a mantámban; emberek, szerelmek, barátok - akik jöttek és mentek. De mi ketten még mindig együtt vagyunk, és gurulunk tovább, mint Proud Mary.
Végezetül még egy jótanács: soha ne számold össze, hogy mennyit költesz egy veteránra! Én is csak egyszer tettem meg vagy húsz éve, és olyan összeg jött ki, amiből vehettem volna egy lakást – ami nyilván nem megy olyan gyorsan, mint a manta –, azóta nem számolom. De egyet biztosan tudok: minden fillér megérte, amit ráköltöttem!
Írta: Takács Hajnal
 

forumadmin
Az Opel ma mutatta be ikonikus emblémájának, a „Blitz”-nek az új értelmezését, amely már 2024-ben megjelenik a sorozatgyártású járműveken. A „Blitz” továbbra is központi eleme lesz az Opel Compassnak, a rüsselsheimi székhelyű autógyártó izgalmas és a kritikusok által is elismert formatervezési filozófiájának, és továbbra is büszkén áll majd az Opel Vizor márka arculatának középpontjában. A villám - vagy németül "Blitz" - szorosan kapcsolódik az elektromossághoz, és ideális embléma az Opel elektromobilitás korszakához való viszonyának szimbolizálására.

       
 Markáns: határozott és magabiztos az új „Blitz”  Mindig a középpontban: a Blitz” az Opel Compass kulcsfontosságú eleme  Figyelem felhívó: Az új embléma bemutatkozik a müncheni IAA Mobilitás kiállításon "A mi 'Blitz'-ünk aktuálisabb, mint valaha. Nemcsak az innováció és a mobilitás demokratizálása iránti elkötelezettségünket szimbolizálja, hanem azt az elkötelezettségünket is kifejezi, hogy 2028-ra teljesen elektromos márkává váljunk Európában. Idén már 15 villamosított modell lesz a portfóliónkban, és büszkén mondhatjuk, hogy az Opel elektromos" - mondta Florian Huettl, az Opel vezérigazgatója.
"A 'Blitz' a Bold and Pure (Erőteljes és Letisztult) filozófiánk ikonja. A markáns és magabiztos új 'Blitz', metszi az őt körül ölelő gyűrűt, az ikonikus emblémánknak progresszív, modern megjelenést kölcsönözve. Büszkén helyezkedik el az iránytűnk (Compass) középpontjában, ez a legfontosabb grafikai tervezési alapelvünk. Az iránytű az elülső, hátsó és belső dizájnelemek gerincét alkotja" - mondta Mark Adams, a formatervezési alelnök.

A német autógyártó az elkövetkező években fokozatosan vezeti be az új "Blitz" arculatot a termékpalettáján, az első szériaautó 2024-ben kapja meg az új emblémát. Florian Huettl, az Opel vezérigazgatója azonban bejelentette, hogy az új „Blitz” már idén hangsúlyosan megjelenik: "Az IAA Mobility a világ egyik legnagyobb autókiállítása, ezért tökéletes helyszín arra, hogy büszkén mutassuk be a nagyközönségnek az új 'Blitz'-ünket. Ezenkívül a standunkra egy meglepetést is tervezünk, és reméljük, hogy müncheni jelenlétünk a látogatók számára izgalmas lesz".


  • Ki van Online?   0 Felhasználó, 0 Névtelen, 35 Vendég (Teljes lista)

    • There are no registered users currently online
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.