Jump to content
OPEL FÓRUM

Recommended Posts

2 órája, aszti írta:

Sziasztok!

Ma ratoltottem a fekfolyadek tartalyra,mert felig volt.Igy vettem az autot.

Volt itthon fekfolyadekom,de nem figyeltem,hogy DOT 3.Ha jol tudom DOT 4 kell bele.Mikor bele ontottem,akkor neztem,hogy DOT3.Nem gond?

X14NZ a motorkodom.

Hátőő... régi DOT4-re ki tudja milyen DOT3-al rátölteni... én inkább kipumpálnám az egészet, és új DOT4 a rendszerbe. Nem kell bele olyan hú de sok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Azt sem tudom,hogy mi volt benne.Ki tudja elozoleg mit tettek bele.Mondjuk megtettem vele kozel 20km-et,de nem vettem eszre semmit.Azt tudom,hogy DOT4  ABS-es rendszerhez van.

Na,majd holnap kipumpalom a rendszert.De elobb veszek DOT4-es fekfolyadekot.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 órája, droland írta:

Köszönöm a választ, múltkor a kondik miatt épp kivettem a helyéről,  sajnos nem fotóztam le....

Közben ezekre volt lehetőségem:

Megnéztem a hőfok jeladót, 15 fok volt kinn, a víz olyan 10 lehetett, 3.62kOhm. Álló motorral, ráadott gyújtással megnéztem a feszültséget a csatlakozóban, 4.997V... Ez is jónak tűnik. Majd így gyújtás mellett visszadugtam a hőmérő csatit. Ebből a helyzetből indítottam igen magas volt a fordulatszám, felmelegedés után is csak második v. harmadik újraindítás után állt vissza.

Visszaérkezve megállás után még ment egy 2 percet, így 312 Ohm-ot mértem, a hőfok 95 fok körül állt a műszerfalon... Ezek alapján nem tűnik rossznak, hacsak nincs valami érintkezési hiba és időnkét rosszat mér ("Így csináld" szerint, ha nem jó a hőmérő pl. szakadás, akkor üzemmeleg motort, 80 fokot feltételez). Vagy pont az a jelenség amit Nyemi vázolt korábban.

Ezután meleg alapjáraton is lehúztam a lambdaszondát, nem történt semmi, kb. 2 percig ment így alapjáraton (állóhelyzetben), majd elindultam vele és egy perc után kigyulladt a sárga lámpa (ahogy kell is....).  Nem volt rángatás, talán kicsit lomhább volt, nem gyorsult annyira... de az alapjárat stabilabbnak tűnt -a meleg motoréhoz képest is,- bár lehet csak azért, mert egy kicsit (talán) magasabb volt, mint lambaszondával, ezt most nem volt lehetőségem ellenőrizni....

1. Szóval ezek alapján még mindig lehet rossz vagy gyanús a vezérlő??? Lehúzott lambdaszondával kellett volna valami "látványost" produkálnia?

2. Más téma: a gyújtás-rotort, hogy lehet lepattintani a tengelyéről? látom van egy kis lemez, a lyuk elején, de nem hozzáférhető... Le kell venni az egész gyújtás elosztó házat (fém rész)?

Szia.

Hőmérséklet jeladót legjobb kiszedni edényben vizben hőfokmérővel .Forrás körül 200 ohm-nak kellene lennie.300 vagy felette már sok.

De ha fogol egy 180-200 ohm-os ellenállást és azzal helyettesited a hőgombát az is egy megoldás.Ha melegen jó az alapjárat az ellenállással akkor hőgomba kuka.

Ha alapjárati motoros a tied akkor feltételezem hogy van folytószelep állás érzékelő is.Ez sima ellenállás .Ez is okoz alapjárati gondot ha rossz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 perce, aszti írta:

Azt sem tudom,hogy mi volt benne.Ki tudja elozoleg mit tettek bele.Mondjuk megtettem vele kozel 20km-et,de nem vettem eszre semmit.Azt tudom,hogy DOT4  ABS-es rendszerhez van.

Na,majd holnap kipumpalom a rendszert.De elobb veszek DOT4-es fekfolyadekot.

Magasabb DOT számú keverhető alacsonyabbhoz. A DOT3 hagyományos fékrendszerhez való.A DOT4 az ABS-es autókhoz.De ha lecseréled az nem hátrány.

Edited by kingblue

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 perce, kingblue írta:

Magasabb DOT számú keverhető alacsonyabbhoz. A DOT3 hagyományos fékrendszerhez való.A DOT4 az ABS-es autókhoz.De ha lecseréled az nem hátrány.

Koszonom!

Kozben 2 autoszerelot is megkerdeztem.Semmi gond nem lesz vele.De javasoltak Ok is,hogy legjobb lenne az egesz rendszert leengedni es friss folyadekkal feltolteni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 órája, aszti írta:

Azt sem tudom,hogy mi volt benne.Ki tudja elozoleg mit tettek bele.Mondjuk megtettem vele kozel 20km-et,de nem vettem eszre semmit.Azt tudom,hogy DOT4  ABS-es rendszerhez van.

Na,majd holnap kipumpalom a rendszert.De elobb veszek DOT4-es fekfolyadekot.

Persze hogy nem vettél észre semmit, itt nem percről percre van változás, az ember hozzászokik majd megdöbben, hogy csere után normális a fék.

Meg pl. lejtőn hamar elmelegszik, megrottyan, vészfékezni meg nem fogsz tudni, ez mind találgatás lehet sosem derül ki de jobb nem megtapasztalni.

Egy teljes csere mindenképpen használni fog. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

C12NZ és XE blokkokkal van valakinek tapasztalat ? Édesanyám gondolkodik, hogy kellene neki is valami kis járgány városba mászkálni, meg néha a környékre, aztán a B-s Corsa-k közt nézelődök. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 órája, Stevy írta:

C12NZ és XE blokkokkal van valakinek tapasztalat ? Édesanyám gondolkodik, hogy kellene neki is valami kis járgány városba mászkálni, meg néha a környékre, aztán a B-s Corsa-k közt nézelődök. 

B Corsába a legjobb a C14NZ és a C16XE, csak utóbbit meg nem találni. Viszont városban elég lehet az 1,2 és az adója is kedvezőbb. Még nem próbáltam, de hát az egy könnyű kis kocsi, végül is... ki kell próbálni. Az 1.4 jó kis motor. Csak sajnos összeérnek a dugók a szelepekkel, ha szakad a fogazott szíj. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ezzel mi lett? Hazafele egy 200 km út után éreztem lámpánál mintha jobban rázkódna a motor mint eddig. Aztán gondoltam csak bak fáradt el. Mikor hazaértem a kipufogó hangja ilyen lett.. semmit nem érzek rajta menet közben alapjáraton ilyen csak.. Új gyertyakábel szett megrendelve, de majd valamikor jövő héten ér ide.. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 órával ezelőtt, Kispotter írta:

Ezzel mi lett? Hazafele egy 200 km út után éreztem lámpánál mintha jobban rázkódna a motor mint eddig. Aztán gondoltam csak bak fáradt el. Mikor hazaértem a kipufogó hangja ilyen lett.. semmit nem érzek rajta menet közben alapjáraton ilyen csak.. Új gyertyakábel szett megrendelve, de majd valamikor jövő héten ér ide.. 

Végig kell nézni a kipufogó rendszert.Valahol kifúj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 órája, kingblue írta:

Végig kell nézni a kipufogó rendszert.Valahol kifúj.

 

5 órája, Kispotter írta:

Ezzel mi lett? Hazafele egy 200 km út után éreztem lámpánál mintha jobban rázkódna a motor mint eddig. Aztán gondoltam csak bak fáradt el. Mikor hazaértem a kipufogó hangja ilyen lett.. semmit nem érzek rajta menet közben alapjáraton ilyen csak.. Új gyertyakábel szett megrendelve, de majd valamikor jövő héten ér ide.. 

Esetleg nem lehet hogy a katalizárot ból pár darabka csinálja ezt a hangot ?   Amúgy szerintem is a kipuf körül lehet a bibi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 órája, kingblue írta:

Annak csörgős hangja volna.Alá kell nézni vagy aknából .Vagy emelőről.

Igen, a katalizátor amikor nekem széttört egyértelműen onnan jött a csörgő-csilingelő hang. Ez nekem be-beinduló 4. hengernek tűnik, amit vagy gyertya-kábel-elosztó okoz, vagy esetleg szelepzárási gond. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 órája, zotya975 írta:

Igen, a katalizátor amikor nekem széttört egyértelműen onnan jött a csörgő-csilingelő hang. Ez nekem be-beinduló 4. hengernek tűnik, amit vagy gyertya-kábel-elosztó okoz, vagy esetleg szelepzárási gond. 

 

Egyre rosszabb.. Gyújtókábel csere hétfőn esedékes. Ha nem lesz jó ránézek a vezérlésre is. Ha utána sem akkor passz. Szelepzárási gondnál nem lett volna meg a kompresszió szerintem.. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 órája, Kispotter írta:

Egyre rosszabb.. Gyújtókábel csere hétfőn esedékes. Ha nem lesz jó ránézek a vezérlésre is. Ha utána sem akkor passz. Szelepzárási gondnál nem lett volna meg a kompresszió szerintem.. 

Ez mondjuk igaz. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hát csak nem bírtam magammal és nem hagy nyugodni a gondolat miért föttög a kipufogóm ezerrel alapjáraton és nekiálltam nézelődni. Nos rotor, elosztó tiszta. Volt otthon egy másik trafóm és az alatti gyújtásmodulom, de nem változott semmit ugyanúgy buffog. Aztán kivettem a gyertyákat a 3. képen ott van mindegyik amelyik hengerben volt így néztek ki. Elővettem az endoszkóp kamerámat vezérlés felől a 2. henger olyan mintha benzines, vagy olajos lenne. Ebben volt legfehérebb a gyertya egyébként. Bedugtam egy csavarhúzót abba a hengerbe rajta egy papírzsepivel azt megnézve olajnak tűnik inkább barnás. De az is lehet, hogy a ráégett kokszot oldja a benzin azért olyan.. Nem tudom. De az érdekes az, hogy attól, hogy eszi az olajat mennie kéne a hengernek ugyanis 11 bart mértem mindegyikben. Még egy érdekesség a másik trafóval rátéve a gyanús hengerre a strobit alig villant fel néhányszor. De a pipát lehúzva csattogott és alig járt a motor úgy.. Ha a kipufogó eldugul azt meg észrevenném gondolom mert csörögne a katalizátor, de ez csöndbe van.. Na erre mondjon valaki valamit.. Gyertyakábeleket rendeltem hétfőn van itt..

Száraz

Nedves

Gyertyák

Nedves henger gyertya

Trutyi a hengerben zsepin

Edited by Kispotter

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 órája, Kispotter írta:

Hát csak nem bírtam magammal és nem hagy nyugodni a gondolat miért föttög a kipufogóm ezerrel alapjáraton és nekiálltam nézelődni. Nos rotor, elosztó tiszta. Volt otthon egy másik trafóm és az alatti gyújtásmodulom, de nem változott semmit ugyanúgy buffog. Aztán kivettem a gyertyákat a 3. képen ott van mindegyik amelyik hengerben volt így néztek ki. Elővettem az endoszkóp kamerámat vezérlés felől a 2. henger olyan mintha benzines, vagy olajos lenne. Ebben volt legfehérebb a gyertya egyébként. Bedugtam egy csavarhúzót abba a hengerbe rajta egy papírzsepivel azt megnézve olajnak tűnik inkább barnás. De az is lehet, hogy a ráégett kokszot oldja a benzin azért olyan.. Nem tudom. De az érdekes az, hogy attól, hogy eszi az olajat mennie kéne a hengernek ugyanis 11 bart mértem mindegyikben. Még egy érdekesség a másik trafóval rátéve a gyanús hengerre a strobit alig villant fel néhányszor. De a pipát lehúzva csattogott és alig járt a motor úgy.. Ha a kipufogó eldugul azt meg észrevenném gondolom mert csörögne a katalizátor, de ez csöndbe van.. Na erre mondjon valaki valamit.. Gyertyakábeleket rendeltem hétfőn van itt..

Száraz

Nedves

Gyertyák

Nedves henger gyertya

Trutyi a hengerben zsepin

Szia.A videón amit feltöltöttél kondenzvizet köpköd meg gőzölög.Ez meleg motornál volt vagy még hidegnél.Nem mindegy.Meleg motornál nem szabad gőzölnie meg fröcskölnie a vizet.Hideg motornál jellemzző kondenzviz .Melegnél már hűtöfolyadék gyanús.

Edited by kingblue

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 perce, kingblue írta:

Szia.A videón amit feltöltöttél kondenzvizet köpköd meg gőzölög.Ez meleg motornál volt vagy még hidegnél.Nem mindegy.Meleg motornál nem szabad gőzölnie meg fröcskölnie a vizet.Hideg motornál jellemzző kondenzviz .Melegnél már hűtöfolyadék gyanús.

Most lehet hülyeséget mondok, de ha a hátsó dobnak nincs furata alul, nem lehet tele vízzel? Ezt köpködi ki és ezért buborog? 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 perce, zotya975 írta:

Most lehet hülyeséget mondok, de ha a hátsó dobnak nincs furata alul, nem lehet tele vízzel? Ezt köpködi ki és ezért buborog? 

Nem mondasz hülyeséget de gondolom meleg motornál már elpárolgott volna.Meleg motornál nem szabadna gőzölnie.Legfeljebb télen szokott látszani de most 25 fokban...

Edited by kingblue
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 perce, kingblue írta:

Nem mondasz hülyeséget de gondolom meleg motornál már elpárolgott volna.Meleg motornál nem szabadna gőzölnie.Legfeljebb télen szokott látszani de most 25 fokban...

Van furatom és meleg motor volt. Viszont hideg volt mikor a video készült. És a vizem sem fogy..

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Megőrjít ez a gép.... Kis emlékeztető: szénszűrő javítva már pár hete, rotor + elosztó fedél cserélve, vákuumcsövek cserélve (X14NZ).... Kicseréltem a hőfok jeladót is....
Alapjárat ingadozik, bár ezeket cserélve sokkal stabilabb lett. Álló helyzetben 60 fok fölé érve időnként majdnem leáll a motor, mindez 88-90 fokig, utána stabilnak mondható.

Menet közben logoltam és azt láttam, hogy 60 fok felett ki-kigyullad a motorellenörzés (sárga) lámpa, ilyenkor meg is torpan 1-2 másodpercre, rosszabb esetben a motor is leáll, a hibakód "00022 - Throttle Position Sensor (TPS) Voltage Low". Ez a jelenség többször is előfordulhat, de 93 fok körül már nem, akkor stabil... Amikor akadozik, a throttle feszültség 0,49V alá esik, akár egész 0,00V-ra (0.49V alapesetben = 0%), ezután a throttle % is megváltozik, 0.49V azaz nem benyomott állapotban már  nem 0%, hanem 10% lesz. Ez magyarázat lenne a korábbi problémára, hogy miért nem esik vissza az alapjárati fordulatszám miután bemelegszik: mert 10% gázt ad neki akkor is amikor nincs is benyomva a pedál.

Csakhogy, ezt a hibakódot és rángatózást csak egy hete produkálja! Az alapjárat "vissza-nem-állás" pedig évek óta fennáll. Feltöltöttem egy logot, G oszlopban pirossal jelöltem, ahol 0.49V alá megy a throttle feszültség...

Most akkor lehet, hogy a fojtószelep poti haldoklik? Miért csak 60-tól? Esetleg valami más is okozhatja, hogy leesik ilyenkor a feszültség (vajon a poti ilyenkor megkapja-e a 12V-ot, vagy pont az okozza, hogy nem??? A log szerint az akku fesz ilyenkor is 14V körüli). Gyanítom nem a feszültség megy el, mert akkor (gondolom) a logolás is megszűnne és csak a pillanatokra hagy ki a motor is.... Szóval, lehet hogy bemelegedés során a poti érintkezés romlik és évekig ez szívatott, akkor csak pillanatokra volt érintkezési hiba, nem okozott megtorpanást és hibakódot, csak az alapjárat 0%-át ronthatta el, mostanra pedig már annyira haldoklik, hogy erősebb a jelenség???

 

 

Edited by droland

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 perce, droland írta:

Megőrjít ez a gép.... Kis emlékeztető: szénszűrő javítva már pár hete, rotor + elosztó fedél cserélve, vákuumcsövek cserélve (X14NZ).... Kicseréltem a hőfok jeladót is....
Alapjárat ingadozik, bár ezeket cserélve sokkal stabilabb lett. Álló helyzetben 60 fok fölé érve időnként majdnem leáll a motor, mindez 88-90 fokig, utána stabilnak mondható.

Menet közben logoltam és azt láttam, hogy 60 fok felett ki-kigyullad a motorellenörzés (sárga) lámpa, ilyenkor meg is torpan 1-2 másodpercre, rosszabb esetben a motor is leáll, a hibakód "00022 - Throttle Position Sensor (TPS) Voltage Low". Ez a jelenség többször is előfordulhat, de 93 fok körül már nem, akkor stabil... Amikor akadozik, a throttle feszültség 0,49V alá esik, akár egész 0,00V-ra (0.49V alapesetben = 0%), ezután a throttle % is megváltozik, 0.49V azaz nem benyomott állapotban már  nem 0%, hanem 10% lesz. Ez magyarázat lenne a korábbi problémára, hogy miért nem esik vissza az alapjárati fordulatszám miután bemelegszik: mert 10% gázt ad neki akkor is amikor nincs is benyomva a pedál.

Csakhogy, ezt a hibakódot és rángatózást csak egy hete produkálja! Az alapjárat "vissza-nem-állás" pedig évek óta fennáll. Feltöltöttem egy logot, G oszlopban pirossal jelöltem, ahol 0.49V alá megy a throttle feszültség...

Most akkor lehet, hogy a fojtószelep poti haldoklik? Miért csak 60-tól? Esetleg valami más is okozhatja, hogy leesik ilyenkor a feszültség (vajon a poti ilyenkor megkapja-e a 12V-ot, vagy pont az okozza, hogy nem??? A log szerint az akku fesz ilyenkor is 14V körüli). Gyanítom nem a feszültség megy el, mert akkor (gondolom) a logolás is megszűnne és csak a pillanatokra hagy ki a motor is.... Szóval, lehet hogy bemelegedés során a poti érintkezés romlik és évekig ez szívatott, akkor csak pillanatokra volt érintkezési hiba, nem okozott megtorpanást és hibakódot, csak az alapjárat 0%-át ronthatta el, mostanra pedig már annyira haldoklik, hogy erősebb a jelenség???

 

 

Hát mivel poti, szerintem simán előfordulhat hogy elkopott egyszer én is méregettem, de nem emlékszem már hogy miért.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 perce, zotya975 írta:

Hát mivel poti, szerintem simán előfordulhat hogy elkopott egyszer én is méregettem, de nem emlékszem már hogy miért.

 

Szerintem miattam! :) Nekem mérted ki! :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 órája, droland írta:

Most akkor lehet, hogy a fojtószelep poti haldoklik? Miért csak 60-tól? Esetleg valami más is okozhatja, hogy leesik ilyenkor a feszültség (vajon a poti ilyenkor megkapja-e a 12V-ot, vagy pont az okozza, hogy nem??? A log szerint az akku fesz ilyenkor is 14V körüli). Gyanítom nem a feszültség megy el, mert akkor (gondolom) a logolás is megszűnne és csak a pillanatokra hagy ki a motor is.... Szóval, lehet hogy bemelegedés során a poti érintkezés romlik és évekig ez szívatott, akkor csak pillanatokra volt érintkezési hiba, nem okozott megtorpanást és hibakódot, csak az alapjárat 0%-át ronthatta el, mostanra pedig már annyira haldoklik, hogy erősebb a jelenség???

 

 

Szia. A fojtószelep poti   cserés,  az biztos.   A feszültsége meg 5Volt amit a MAP  szenzor is meg kap , szóval  a  feszültség stabil  az ecu-tól kifele , ez látszik a linkelt adatokból.

Amúgy az ecu-ban a tápegység  három független 5Voltot  állít elő (ez  most az C14NZ-X14NZ-re vonatkozik) :

1227165sheet6.gif

1)  VCCSTANDBY= a  gyújtás levétel után a mikroprocesszorban tárolt adatok megtartásáért (terhelhető:~10mA) .

2) VCC # (5)=  kimeneti 5Volt  a TPS és a MAP szenzor  számára (terhelhető:~100mA).

3) VCC  = Fő tápfeszültsége  a processzornak , de mellette a  Motor Hőfok és a Oktán váltó dugónak is ez (terhelhető:~1A).

A többi szenzor a"VIGN" 12Voltról kap tápellátást (Hall és a  Sebesség szenzor bemenet ,meg  Fordulat szám, Csek lámpa , Központi kijelző kimenet is).

Ha ezek a feszültségek  nem stabilak akkor tud a motor egyenlőtlenül járni. Nagy vonalakban ennyit a belső tápellátásról, de ha van kérdésetek szívesen válaszolok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 órája, Kispotter írta:

Szerintem miattam! :) Nekem mérted ki! :D 

Tényleg most hogy mondod, már emlékszem. :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.