Jump to content
OPEL FÓRUM
hemi

Általános műszaki problémák!

Recommended Posts

3 órája, dhp00 írta:

sziasztok,

a hűtő (szemben állva) bal alsó sarkánál, ahol le lehet engedni a hűtőfolyadékot, alul van egy csöcs. azon nem kellene lennie valami kupaknak? nem vészesen, de ott szivárog a lötyi. 

mivel érdemes ledugózni - feltételezve, hogy nem egyéb probléma miatt ereszt?

Azon nincs kupak.Valszeg az O-gyűtű van megkeményedve.Próbáld meg kinyitni elzárni párszor.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2019. 11. 16. at 15:09, zotya975 írta:

Nyitva megragadt termosztátnál, hideg motort indítva a vízhűtő fokozatosan kezd langyosodni, jó termosztátnál pedig hirtelen önti el a forró folyadék amikor nyit. 

Sokat próbálgattam, de ezt még nem sikerült megfigyelnem, hogy hogyan melegszenek a csövek. Annyi már teljesen biztos, hogy elindulok felmegy a víz 81-82 fokig, és kinyit a termosztát, mert akkor esik visszább a hőfok 78 körülre. Visszaviszem a szerelőhöz, és szerintem tetetek fel vele egy újat, mert ezt nem érzem normálisnak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sziasztok!

Van egy 2003-as Z14XE motorkódos Astra G Caravan-unk ami a következő hibajelenséget produkálja. Van mikor tökéletesen megy, de akad mikor teljesen erőtlen lesz a motor. Ekkor felvillan a sárga villáskulcsos hiba jelző. De egy idő után el is alszik. Olyankor ismét tökéletes az autó. Volt már 3 szerelőnél is. Az első kicserélte a gyertyákat és a trafó sort. Azt mondta ez a gond mert olyankor három hengerezik az autó. A gyertyák amúgy 4-5 hónaposak lehettek. No ez nem is oldotta meg a problémát, továbbra is előjött a hiba. Ajánlott egy másik szerelőt aki jobban ismeri az Opel motorokat. Ez a második szerelő, állítása szerint kitakarította a fojtószelep házat és az AGR szelepet. Lecserélte a 10w40-es olajat amit folyamatosan használtam is mióta megvettük az autót és feltöltötte 5w40-el mert állítása szerint ezekbe az kell és a 10w40-től beragadt valamelyik szelep, azért nem megy egy henger olyankor. Mikor mentem az autóért azt mondta tökéletes. No ismét egy hosszabb távon előjött a hiba és felvillant újra a jelzés. Hívtam a szerelőt, azt mondta ő nem tudja mi lehet és ideje sincsen keresgélni mi okozza, vigyem máshoz. Ismerősökön keresztül találtunk egy harmadik szerelőt. Ide is elvittük az autót. Ő kicserélte a vezérlés szettet mert állítólag az már meg volt nyúlva meg a vízpumpánál folyt a hűtővíz. Én folyást soha sem tapasztaltam és nem kellett töltögetni sem a vizet bele. Azt mondta el is volt egy bordával ugorva a szíj és emiatt nincs ereje az autónak. Megcsinálta, mentünk vele egy kört, ismét előjött a hiba, sőt, szerintem az 5w40 olaj miatt bevillant már az olajnyomás visszajelző is. Vissza a műhelybe. Az új olaj és a szűrő korom fekete lett. Mindegy, motor mosásnak betudtam. Leszedte az olaj deknit, ki lett takarítva az is és a szivattyú is. Vettünk új szűrőt és immár újra 10w40 olajat. Leszedte a katalizátort mert abban is csörgött a kerámia, ki lett takarítva (herélve) az is. Ki lett cserélve a vezérmű tengely jeladó, lett egy új ECU is bele, betanítva. Kompresszió mérés is volt, minden hengerben 14 volt. Ezután kb 2 napig hibátlan volt az autó majd újra előjött a gyengeség egy Eger-Bp útvonalon. A pályán semmi gondja nem volt, de mikor beértünk a belvárosba ott elkezdte a remegést, dadogást és az erőtlenséget. Volt már vagy 3x is kiolvastatva a hibakód, azok cserélve amiket kidobott, de semmi nem oldotta meg a problémát. Mi már ott vagyunk feleségemmel, hogy a 3 hónapos kislányunkkal nem merünk elindulni vele sehova mert gyomorideggel mennénk, mikor áll le újra. 
Valakinek esetleg van valami tippje merre lehetne még elindulni? A kipufogó rendszer is teljesen új a katalizátortól hátrafelé végig.Előre is köszönjük ha valaki tud valami használható infóval szolgálni. Üdv:Zsolt

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 perce, V6RedB írta:

Sziasztok!

Van egy 2003-as Z14XE motorkódos Astra G Caravan-unk ami a következő hibajelenséget produkálja. Van mikor tökéletesen megy, de akad mikor teljesen erőtlen lesz a motor. Ekkor felvillan a sárga villáskulcsos hiba jelző. De egy idő után el is alszik. Olyankor ismét tökéletes az autó. Volt már 3 szerelőnél is. Az első kicserélte a gyertyákat és a trafó sort. Azt mondta ez a gond mert olyankor három hengerezik az autó. A gyertyák amúgy 4-5 hónaposak lehettek. No ez nem is oldotta meg a problémát, továbbra is előjött a hiba. Ajánlott egy másik szerelőt aki jobban ismeri az Opel motorokat. Ez a második szerelő, állítása szerint kitakarította a fojtószelep házat és az AGR szelepet. Lecserélte a 10w40-es olajat amit folyamatosan használtam is mióta megvettük az autót és feltöltötte 5w40-el mert állítása szerint ezekbe az kell és a 10w40-től beragadt valamelyik szelep, azért nem megy egy henger olyankor. Mikor mentem az autóért azt mondta tökéletes. No ismét egy hosszabb távon előjött a hiba és felvillant újra a jelzés. Hívtam a szerelőt, azt mondta ő nem tudja mi lehet és ideje sincsen keresgélni mi okozza, vigyem máshoz. Ismerősökön keresztül találtunk egy harmadik szerelőt. Ide is elvittük az autót. Ő kicserélte a vezérlés szettet mert állítólag az már meg volt nyúlva meg a vízpumpánál folyt a hűtővíz. Én folyást soha sem tapasztaltam és nem kellett töltögetni sem a vizet bele. Azt mondta el is volt egy bordával ugorva a szíj és emiatt nincs ereje az autónak. Megcsinálta, mentünk vele egy kört, ismét előjött a hiba, sőt, szerintem az 5w40 olaj miatt bevillant már az olajnyomás visszajelző is. Vissza a műhelybe. Az új olaj és a szűrő korom fekete lett. Mindegy, motor mosásnak betudtam. Leszedte az olaj deknit, ki lett takarítva az is és a szivattyú is. Vettünk új szűrőt és immár újra 10w40 olajat. Leszedte a katalizátort mert abban is csörgött a kerámia, ki lett takarítva (herélve) az is. Ki lett cserélve a vezérmű tengely jeladó, lett egy új ECU is bele, betanítva. Kompresszió mérés is volt, minden hengerben 14 volt. Ezután kb 2 napig hibátlan volt az autó majd újra előjött a gyengeség egy Eger-Bp útvonalon. A pályán semmi gondja nem volt, de mikor beértünk a belvárosba ott elkezdte a remegést, dadogást és az erőtlenséget. Volt már vagy 3x is kiolvastatva a hibakód, azok cserélve amiket kidobott, de semmi nem oldotta meg a problémát. Mi már ott vagyunk feleségemmel, hogy a 3 hónapos kislányunkkal nem merünk elindulni vele sehova mert gyomorideggel mennénk, mikor áll le újra. 
Valakinek esetleg van valami tippje merre lehetne még elindulni? A kipufogó rendszer is teljesen új a katalizátortól hátrafelé végig.Előre is köszönjük ha valaki tud valami használható infóval szolgálni. Üdv:Zsolt

Helló, 

Szerintem az olajjal nem ártottál neki, nekem is volt már benne mindkettő, mindkettővel tette a dolgát, és egyiket sem ette. Bontott ECU volt ami belekerült, és ha igen, biztosan jó volt? Én is cseréltem már trafósort is, gyertyákat is, amikor megvásároltam az autót... de a 3 hengerezés problémáját, meg azt hogy egyszer meg is állt menet közbe, és onnantól el sem indult, csak kb akkor amikor lehült... csak az oldotta meg, hogy a gyári ECU-mat feljavítattam nem kevés pénzért, de azóta hibátlan az a autóm a feljebb posztolt alacsony vízhőproblémámat eltekintve :)

Vannak tipikus hibakódok, amik az ECU hiábra utalhatnak, alábbiakban meg is találod:

https://www.autodigit.hu/motorvezerlo-javitas.html Én velük is javítattam fel.

Hogy pedig van-e valamilyen hibakód egyáltalán a mostani ECU-ba, arra esetleg rá is tudsz nézni:

Hibakód olvasás:

Elektromos gázpedál esetén:

  • Gáz és fékpedált egyszerre be kell nyomni, majd a gyújtást ráadni.
  • Ezután számolni kell motorvezérlő hibáját jelző ikon villogásait.
Edited by leyattila

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 órával ezelőtt, leyattila írta:

Helló, 

Szerintem az olajjal nem ártottál neki, nekem is volt már benne mindkettő, mindkettővel tette a dolgát, és egyiket sem ette. Bontott ECU volt ami belekerült, és ha igen, biztosan jó volt? Én is cseréltem már trafósort is, gyertyákat is, amikor megvásároltam az autót... de a 3 hengerezés problémáját, meg azt hogy egyszer meg is állt menet közbe, és onnantól el sem indult, csak kb akkor amikor lehült... csak az oldotta meg, hogy a gyári ECU-mat feljavítattam nem kevés pénzért, de azóta hibátlan az a autóm a feljebb posztolt alacsony vízhőproblémámat eltekintve :)

Vannak tipikus hibakódok, amik az ECU hiábra utalhatnak, alábbiakban meg is találod:

https://www.autodigit.hu/motorvezerlo-javitas.html Én velük is javítattam fel.

Hogy pedig van-e valamilyen hibakód egyáltalán a mostani ECU-ba, arra esetleg rá is tudsz nézni:

Hibakód olvasás:

Elektromos gázpedál esetén:

  • Gáz és fékpedált egyszerre be kell nyomni, majd a gyújtást ráadni.
  • Ezután számolni kell motorvezérlő hibáját jelző ikon villogásait.

Szia!

Köszi a gyors választ. Nem bontott ECU-t kapott. Egy ezzel foglalkozó szerelő cserélte azt is. E-bay-ről rendelte 50 ezer ft-ért és 20 ezerért tanította rá az autóra. A hibakódokat folyton kivillogtatom, ha olyan van. De a bibi, hogy a 0302 0300 kódokat adja ki. Az okát nem tudja senki miért lehet. Még a motor megbontása maradt kb csak hátra, hátha ott van valami olyan károsodás. De annak talán hangja is lenne. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 perce, V6RedB írta:

Szia!

Köszi a gyors választ. Nem bontott ECU-t kapott. Egy ezzel foglalkozó szerelő cserélte azt is. E-bay-ről rendelte 50 ezer ft-ért és 20 ezerért tanította rá az autóra. A hibakódokat folyton kivillogtatom, ha olyan van. De a bibi, hogy a 0302 0300 kódokat adja ki. Az okát nem tudja senki miért lehet. Még a motor megbontása maradt kb csak hátra, hátha ott van valami olyan károsodás. De annak talán hangja is lenne. 

Sajnálom, hogy nem tudtam akkor újat mondani, amióta velem ez megtörtént, azóta mindenbe már ezt képzelem bele :) :) Kitartást akkor a problémamegoldásig! 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sziasztok, 

Nem megfelelő magasságba világítanak a fényszóróim, ezt a szemből jövők távolságival szokták is jelezni. 
Utána olvastam mi a helyes "otthoni" kivitelezés, mi a véleményetek? 

- Kocsi megtankolva, keréknyomás ell., plusz teher ki, vízszinten talaj
- Közel állsz függőleges falhoz, megjelölöd a fénykéve közepét mindkét oldali fényszórónál a falon - az a pont ahol a vízszintes fénysáv és a 15 fokban jobbra felfelé mutató fénysáv találkozik
- Hátramész a kocsival 5 métert, kézikönyv - lejtésarány 1,2% ami 5 méteren 6 cm-t jelent, tehát 6 cm-rel az eredeti két jelölés alá is kell 1-1 jelölés és ez az a pont ahova kell világítania
a fényszóróknak, odatekered 

Nagy vonalakban? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 perce, Maverick087 írta:

Sziasztok, 

Nem megfelelő magasságba világítanak a fényszóróim, ezt a szemből jövők távolságival szokták is jelezni. 
Utána olvastam mi a helyes "otthoni" kivitelezés, mi a véleményetek? 

- Kocsi megtankolva, keréknyomás ell., plusz teher ki, vízszinten talaj
- Közel állsz függőleges falhoz, megjelölöd a fénykéve közepét mindkét oldali fényszórónál a falon - az a pont ahol a vízszintes fénysáv és a 15 fokban jobbra felfelé mutató fénysáv találkozik
- Hátramész a kocsival 5 métert, kézikönyv - lejtésarány 1,2% ami 5 méteren 6 cm-t jelent, tehát 6 cm-rel az eredeti két jelölés alá is kell 1-1 jelölés és ez az a pont ahova kell világítania
a fényszóróknak, odatekered 

Nagy vonalakban? 

Igen, kábé. Amikor megvettem a vezetőoldali feljebb világított, letekertem az anyósoldali szintjére. Viszont még most is villogatnak néha, tehát vagy még mindíg magas, vagy mivel az anyósoldali bepárásodik, máshogy szórja a fényt mint tiszta búrával, és ez a probléma. Nekem sajna nincs lehetőségem otthon rendesen belőni, mert nem egyenes az udvar, így marad egy márkaszervíz, amint megszüntettem a beázást, addig nincs értelme, mert nincs határozott vonal sem a falon. Még valami észrevettem, a magasságállító kapcsolóm fordítva működik, legalábbis szerintem. Nullán világít legmagasabbra, és a 3-on a legalacsonyabbra. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 perce, zotya975 írta:

Igen, kábé. Amikor megvettem a vezetőoldali feljebb világított, letekertem az anyósoldali szintjére. Viszont még most is villogatnak néha, tehát vagy még mindíg magas, vagy mivel az anyósoldali bepárásodik, máshogy szórja a fényt mint tiszta búrával, és ez a probléma. Nekem sajna nincs lehetőségem otthon rendesen belőni, mert nem egyenes az udvar, így marad egy márkaszervíz, amint megszüntettem a beázást, addig nincs értelme, mert nincs határozott vonal sem a falon. Még valami észrevettem, a magasságállító kapcsolóm fordítva működik, legalábbis szerintem. Nullán világít legmagasabbra, és a 3-on a legalacsonyabbra. 

A vetítési képed megfelelő? Mert ha rosszul teszed be az izzót  is lehet rossz. Bár ezt így hirtelen nem tudom hogyan lehet megcsinálni. Mást pozícióba tekered be a foglalatot, mert az izzót a foglalatba csak egy módon lehet betenni.

Remélem nem mondok hülyeséget de a kapcsolód sztem jól működik. Hiszen alapjáraton 0-án kell állnia, és ha megpakolod a csomagtartót vagy beülnek hátra akkor emelkedik a kocsi eleje, emiatt kell lebillenteni a fényszórókat. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 órával ezelőtt, Maverick087 írta:

Nagy vonalakban? 

Igen. Talán még annyi hogy nekem úgy rémlik a gyári ajánlás a beállításra az hogy a vezetőülésben ülnie kell egy sofőrnek, de lehet rosszul emlékszem.

17 perce, zotya975 írta:

Nekem sajna nincs lehetőségem otthon rendesen belőni, mert nem egyenes az udvar...

Én ki szoktam használni a helyi pláza mélygarázsának adottságait: sötét is van, vízszintes is, és még fal is akad amivel szembe állva be tudom állítani. :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sziasztok! 

Segítséget szeretnék kérni első lengéscsillapító márka ügyében. Sajnos az egyik megadta magát. Ami nem megy tönkre 1 éven belül, és nem horror összeg be kerül. Blisteint néztem, meg monroe-t. de a gázos nem tudom megéri? Természetesen párban akarom cserélni.Válaszokat előre is köszönöm.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2019. 11. 16. at 10:43, leyattila írta:

Sziasztok,

Vzhőfok problémával fordulnék hozzátok, hátha találkozott már más is hasonlóval. Jelenleg a problémám a következő:

A héten vízhűtőcserén estem át, mivel már egy ideje láttam, hogy az alsó sarkánál engedi el a vizet. Kb 2 hete vettem észre az autón, hogy valószínűleg megadta magát a termosztát, mert nem érte el az üzemi hőfokot az autó, gondoltam jó alkalom lesz, hogy a hűtőt is egy úttal kicseréltessem. Meg is történt a javítás, kapott egy új termosztátot is, azonban a probléma továbbra is fennáll. Kb 5-15 km kell, hogy egyáltalán felmelegedjen a víz, de akkor is csak 81-82 fokig, és akkor is visszaesik 77-78 fokra menet közben (talán inkább motorféknél). Fűtés van. Álló helyzetben is probáltam melegíteni az autót, garázsban állva elindítottam a hideg autót 6-8 percnyi ketyegés után még meg sem mozdult a mutató.

Mi lehet a hiba? Talán az új termosztát is hibás lehet, és folyamtosan nyitott állásban marad, vagy mire lehet még gyanakodni?

Előre is köszönöm a segítséget!

Hello, nekem anno febi került bele, majd mikor télen nem volt vizem febi került bele megint. Csderénél kiszedni is nehéz volt, tehát a csavarok kiszedése után a termosztátot a blokkból ki kellett kalapáccsal kocogtatni, mert passzos volt. Valószínűleg erre rájött a hőtágulás is ami miatt már nem tudott visszazárni rendesen. Felmelegedett a víz, a termosztát nyitott és úgy maradt. Két febi termosztát kuka. Jött a topran (ettől a névtől a hideg is ráz). Ezzel meg az volt a gond, hogy hamarabb nyitott mint kéne. Élő adatban néztem 72 fokig ugrásszerűen ment a víz hőmérséklete, onnantól meg ~20km kellett neki az üzemi hőfokig. A nagy mínuszokban takartam a hűtőt is. Tehát 72 foknál nyitott. Szomorúan de újabb termosztátot kellett vennem. Másfél év alatt ez volt a negyedik. Viszont őt bontóból vettem, gyári bontott. A képen jól látható, hogy a két termosztát között mekkora különbség van. A víz közel 90 fokos volt. Jobb oldali a topran. https://drive.google.com/open?id=1WFDDpt6xyuuUD4E33CwwhxK_PWJ7RfBj

Ha valamelyik "márka" a kettő közül, akkor lehet ott is a gond. Opcom élő adat sokat segítene. 

On 2019. 11. 15. at 9:26, Papszito írta:
[Astra G - Z18XE]
 
Sziasztok, az alábbi hibával kapcsolatban érdeklődnék, hatha valaki tud segíteni.
 
Az autó olyan hibajelenseget produkál, hogy indítás után az alapjárat nagyon elkezd ugrálni, kb 500-1500?között, aztán elkezd nagyon dadogni, rángatni, majd lefullad, gázadásra nem vagy alig reagál. Az autó átesett egy motorvezerlofekujitason, mert dobta a p0353-as hibát, a gyujtotrafo kilett mérve, tökéletesen teszi a dolgát, illetve kapott gyertyákat is. Egy napot tökéletesen ment és megint csinálja az emliettt hibát. A hibából fojtoszelepre lehetne következtetni, amiből kapott is egy bontottat, viszont ezzel sem jó, így már teljesen tétlenek vagyunk...Hibát nem jelez a műszerfalon, pedáltesztnél egymás után gyorsan villogó szervizlámpa van, de semmiképp nem elkülöníthető periódusokban villog, mint amikor hibakódot akar közölni (nemtudom, hogy ez normális e). Ami furcsa, hogy valamit csinálunk vele (pl. Fojtoszeleptisztitas, illetve üzemanyagszivattyú csere) utána egy ideig tünetmentes a motor, aztán kb. egy nap múlva megint csinálja ezt... Bízom benne, hogy valaki járt már így és sikerült megoldania. Előre is köszönöm.
 
 

EGR szelep tiszta? Érdemes lehúzni a lambda szondát és úgy indítani, illetve ezt eljátszani az EGR-el is. Hiba üzenet lesz, de ha így stabilan jár a motor akkor lehet lambda hiba is. Esetleg üzemanyagnyomás rendbe van? Hirtelen ez jut most eszembe. Élő adat sokat segítene.

Edited by georgee

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 órája, Maverick087 írta:

Sziasztok, 

Nem megfelelő magasságba világítanak a fényszóróim, ezt a szemből jövők távolságival szokták is jelezni. 
Utána olvastam mi a helyes "otthoni" kivitelezés, mi a véleményetek? 

- Kocsi megtankolva, keréknyomás ell., plusz teher ki, vízszinten talaj
- Közel állsz függőleges falhoz, megjelölöd a fénykéve közepét mindkét oldali fényszórónál a falon - az a pont ahol a vízszintes fénysáv és a 15 fokban jobbra felfelé mutató fénysáv találkozik
- Hátramész a kocsival 5 métert, kézikönyv - lejtésarány 1,2% ami 5 méteren 6 cm-t jelent, tehát 6 cm-rel az eredeti két jelölés alá is kell 1-1 jelölés és ez az a pont ahova kell világítania
a fényszóróknak, odatekered 

Nagy vonalakban? 

Másik oldalról linkelek (pokolra fogok jutni) https://ndsmondeo.hu/spark/hlight_ka/hlight_ka.htm Itt le van írva a beállítás. Én is innen lestem el a technikát. Nem ördögtől való a dolog. De ha nagyon nem megy, akkor sem a 10ezres kategória a beállítás.  Ha jól rémlik felénk valami 3000 forintból megvan :)

 

10 órája, Csabesz400 írta:

Sziasztok! 

Segítséget szeretnék kérni első lengéscsillapító márka ügyében. Sajnos az egyik megadta magát. Ami nem megy tönkre 1 éven belül, és nem horror összeg be kerül. Blisteint néztem, meg monroe-t. de a gázos nem tudom megéri? Természetesen párban akarom cserélni.Válaszokat előre is köszönöm.

Monroe-t vettem. Árban elfogadható, egy hónapja cseréltem otthon. Eddig nincs gondom vele. Ismerősömnek másfél éve tettük be a monroe-t, mai napig hibátlan.  https://totalcar.hu/kozosseg/rsvptc/2012/12/25/gazos_es_olajos_gatlot_vegyesen/  Itt olvashatsz erről a gázos olajos dologról bővebben. Ha már szétszedted, érdemes a toronycsapágyat újrazsírozni. Párban cseréld mindenképpen. 

(Ha tudod akkor nem szóltam, csak nemrég láttam olyat, hogy  hátsó féknél az egyik oldalon új volt a másik oldalon pedig fémig kopott. A kolléga nem volt tisztába vele, hogy
"páros szerv" a fék is)

Edited by georgee

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 órája, Maverick087 írta:

A vetítési képed megfelelő? Mert ha rosszul teszed be az izzót  is lehet rossz. Bár ezt így hirtelen nem tudom hogyan lehet megcsinálni. Mást pozícióba tekered be a foglalatot, mert az izzót a foglalatba csak egy módon lehet betenni.

Remélem nem mondok hülyeséget de a kapcsolód sztem jól működik. Hiszen alapjáraton 0-án kell állnia, és ha megpakolod a csomagtartót vagy beülnek hátra akkor emelkedik a kocsi eleje, emiatt kell lebillenteni a fényszórókat. 

Alapból megfelelő szépen kivehető a vízszintes vonal, és a közepétől jobbra az emelkedő is, csak amikor párás akkor van egy "maszat" a falon. Akkor lehet tényleg jól működik, az F-ben csak kapcsolóm volt a lámpák manuálisak voltak, nem jutottam el odáig hogy elkészüljön az elektromos állítás. 

12 órája, tgabika76 írta:

Igen. Talán még annyi hogy nekem úgy rémlik a gyári ajánlás a beállításra az hogy a vezetőülésben ülnie kell egy sofőrnek, de lehet rosszul emlékszem.

Én ki szoktam használni a helyi pláza mélygarázsának adottságait: sötét is van, vízszintes is, és még fal is akad amivel szembe állva be tudom állítani. :cool:

Na és nem szólnak érte hogy a falra firkálsz? :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 órája, georgee írta:

Hello, nekem anno febi került bele, majd mikor télen nem volt vizem febi került bele megint. Csderénél kiszedni is nehéz volt, tehát a csavarok kiszedése után a termosztátot a blokkból ki kellett kalapáccsal kocogtatni, mert passzos volt. Valószínűleg erre rájött a hőtágulás is ami miatt már nem tudott visszazárni rendesen. Felmelegedett a víz, a termosztát nyitott és úgy maradt. Két febi termosztát kuka. Jött a topran (ettől a névtől a hideg is ráz). Ezzel meg az volt a gond, hogy hamarabb nyitott mint kéne. Élő adatban néztem 72 fokig ugrásszerűen ment a víz hőmérséklete, onnantól meg ~20km kellett neki az üzemi hőfokig. A nagy mínuszokban takartam a hűtőt is. Tehát 72 foknál nyitott. Szomorúan de újabb termosztátot kellett vennem. Másfél év alatt ez volt a negyedik. Viszont őt bontóból vettem, gyári bontott. A képen jól látható, hogy a két termosztát között mekkora különbség van. A víz közel 90 fokos volt. Jobb oldali a topran. https://drive.google.com/open?id=1WFDDpt6xyuuUD4E33CwwhxK_PWJ7RfBj

Ha valamelyik "márka" a kettő közül, akkor lehet ott is a gond. Opcom élő adat sokat segítene. 

 

Helló, 

Sajnos nekem is a testvérmárkája, SWAG van most benne, és ami az előző volt a gyári után és 2 évet bírt az is SWAG vagy Febi volt..... most direkt jeleztem a szerelőnek, hogy egy drágább, jobb minőségűt akarok, Wahlerre esett a választás, azt ajánlották. Hazaérve szomorúan tapasztaltam, hogy ez bizony ugyanúgy egy gyengébb minőség... de ebbe ne is menjünk bele. A héten vissza fogom vinni, és kicseréltetem a szerelővel egy Wahlerre, mert úgy is érzem, hogy az árát meg is fizettem.... Nézni akarok élő adatot is, de ezt a 80 egynéhány fokot nem akarom annyiban hagyni. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 órája, zotya975 írta:

Na és nem szólnak érte hogy a falra firkálsz? :-)

Általában este megyek, és a mélygarázs leghátsó sarkában a kutya se látja hogy mit csinálok...:cool:

12 órája, georgee írta:

EGR szelep tiszta? Érdemes lehúzni a lambda szondát és úgy indítani, illetve ezt eljátszani az EGR-el is. 

Z18XE-ről van szó, abban meg nincsen EGR, úgyhogy ez a hibalehetőség kiesett.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 órája, leyattila írta:

Helló, 

Sajnos nekem is a testvérmárkája, SWAG van most benne, és ami az előző volt a gyári után és 2 évet bírt az is SWAG vagy Febi volt..... most direkt jeleztem a szerelőnek, hogy egy drágább, jobb minőségűt akarok, Wahlerre esett a választás, azt ajánlották. Hazaérve szomorúan tapasztaltam, hogy ez bizony ugyanúgy egy gyengébb minőség... de ebbe ne is menjünk bele. A héten vissza fogom vinni, és kicseréltetem a szerelővel egy Wahlerre, mert úgy is érzem, hogy az árát meg is fizettem.... Nézni akarok élő adatot is, de ezt a 80 egynéhány fokot nem akarom annyiban hagyni. 

Kérj meg valakit, hogy vezessen, vagy ültesd magad mellé laptoppal. hideg motorral indulj, és azt nézd milyen gyorsan melegszik a víz. Ha ugrás szerűen nő, majd lelassul 80 fok alatt a melegedés, akkor hamarabb nyit, mint kéne. Ha ugrásszerűen felmegy 80-90ig és onnantól menet közben leesik, és ha megállsz vissza melegszik, majd menet közben leesik megint, akkor nyitva marad. Utóbbi városban jól érzékelhető. Én Debrecenből hazafelé vettem észre, hogy a FEBI-vel valami nem oké. A városban szüttyögve megvolt a hőfokom, viszont ahogy elhagytam a várost és felgyorsítottam utazó tempóra két perc alatt lement a hőfok mutató alsó állásba. Nyáron nem jelentett gondot, mert tudta tartani a hőfokot, viszont ez egy késő októberi estén történt. Kellően hideg volt, hogy a felakadt termosztát miatt kellőképpen vissza tudja hűteni a folyadékot. Amikor megálltam, akkor viszont álló helyzetben a víz hamar visszamászott üzemi hőfokra. Ekkor jött a másik Febi. Ugyanezt játszotta  a következő ősszel. Erre jött a topran (soha többet ilyen "márkát"). Ami meg még rosszabb volt, mert ő már hamarabb nyitott(mint előzőekben említettem is). Dolgozott ahogy kell, csak hamarabb érte el a teljes nyitást, így lényegében hasonló volt a helyzet mint a másiknál. Rosszabb napokon kellett neki 20km-is az üzemi hőfokhoz, így a hűtőt sokszor takarni kellett. A gyári bontott 5 km-alatt éri el az üzemi hőfokot, a jelenlegi 2 fok külső hőmérséklet mellett is és a magy mínuszokban is tudja tartani.

Nekem is ajánlottak Wahlert-t. De már nem mertem játszani vele, ha az se jön be akkor az lett volna az 5.ik termosztát 5 év alatt. És az egész történet a műanyag légtelenítő letörésével indult. Illetve azzal, hogy nem lehet olyan csövet kapni (mint kiderült lehet, csak a szerelőnek nem érte volna meg csak azt cserélni).

 

11 órája, tgabika76 írta:

Z18XE-ről van szó, abban meg nincsen EGR, úgyhogy ez a hibalehetőség kiesett.

Akkor szerintem érdemes még a lambdára is ránézni, ha volt cserélve és után gyártott akkor főleg. Nekem az ebay-es (és megint panaszkodok egy sort :D)  szonda zavrta meg a motort. Lényegében 500-2500 közötti alapjárattal szenvedett a motor és nem volt stabil alapjárat. Azóta egy Bosch (skodából bontott) szonda van benne.  Két éve gond nélkül megyek vele. Csak a csatit kellett átcserélnem.  Az utángyártott cuccokkal nagyon nem vagyok megelégedve. Sokszor csak újabb hiba forrásai lehetnek, amit a szerelő nem tud/nem akar már megoldani. Nekem az EGR-volt ami miatt a szerelő már ECU-t is akart cserélni. Meg lambdát. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sziasztok.

 

Z14XEP motorral ellátott g astram van. A problémám már több hete fenn áll sajnos. Hideg állapotban a motor alacsony fordulaton  dadog. Miután bemelegszik a motor kevésbé vagy egyáltalán nem érzékelhető a motor dadogása. Gáz adásra alacsony fordulaton nem reagál azonnal, kb 3másodperc múlva ugrik egyet a kocsi. A napokban hideg indításnál elkapta a gyújtást a motor majd beremegett egy nagyot utána leállt. Ezt kb még 3-szor eljátszottam, utána elindult. Alapjárati motor már át lett pucolva. Gyertyák cserélve lettek. Műszerfal nem jelez vissza. Illetve hibakód sincsen tárolva. Milyen jellegű probléma lehet? Milyen alkatrészeket érdemes átnézni?

 

Válaszokat előre is köszönöm!

Edited by rusi95

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 perce, rusi95 írta:

Sziasztok.

 

Z14XEP motorral ellátott g astram van. A problémám már több hete fenn áll sajnos. Hideg állapotban a motor alacsony fordulaton  dadog. Miután bemelegszik a motor kevésbé vagy egyáltalán nem érzékelhető a motor dadogása. Gáz adásra alacsony fordulaton nem reagál azonnal, kb 3másodperc múlva ugrik egyet a kocsi. A napokban hideg indításnál elkapta a gyújtást a motor majd beremegett egy nagyot utána leállt. Ezt kb még 3-szor eljátszottam, utána elindult. Alapjárati motor már át lett pucolva. Gyertyák cserélve lettek. Műszerfal nem jelez vissza. Illetve hibakód sincsen tárolva. Milyen jellegű probléma lehet? Milyen alkatrészeket érdemes átnézni?

 

Válaszokat előre is köszönöm!

Szia.Alapjárati motor hol van? Szerintem nincs.

EGR-szelepet érdemes volna kiszedni kipucolni.

Edited by kingblue

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 órája, tgabika76 írta:

Általában este megyek, és a mélygarázs leghátsó sarkában a kutya se látja hogy mit csinálok...:cool:

Z18XE-ről van szó, abban meg nincsen EGR, úgyhogy ez a hibalehetőség kiesett.

Biztos hogy nincs benne? Enyémben ugyan nincs, ott a gyárilag lefalazott hely, de én úgy tudtam van olyan ahol van, és annak jobb a környezetvédelmi besorolása.

Share this post


Link to post
Share on other sites
59 perce, zotya975 írta:

Biztos hogy nincs benne? Enyémben ugyan nincs, ott a gyárilag lefalazott hely, de én úgy tudtam van olyan ahol van, és annak jobb a környezetvédelmi besorolása.

Hát, én eddig csak olyat láttam amiben nincsen, de simán el tudom képzelni hogy mondjuk a Z18XER is ugyanolyan kiképzésű, és annak már van EGR-je.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 órája, tgabika76 írta:

Hát, én eddig csak olyat láttam amiben nincsen, de simán el tudom képzelni hogy mondjuk a Z18XER is ugyanolyan kiképzésű, és annak már van EGR-je.

Csak mert mielőtt megvettem az autót elég sokat nézegettem ezt a motort ( el volt döntve hogy vagy Z18XE, vagy Z20LET) és jópár képen láttam oldalt az EGR-t csodálkoztam is amikor körbenézegettem, hogy nekem nincs.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 órája, kingblue írta:

Szia.Alapjárati motor hol van? Szerintem nincs.

EGR-szelepet érdemes volna kiszedni kipucolni.

Kell lennie alapjárati szabályozásnak. Elektromos szabályozású a pillangószeleppel egybe van. Bizonyos szériáknál pl X16XEL külön van A Z14XE esetében meg a folytószeleppel egyben. Ott a pillangószelepet mozgatja.

 

On 2019. 11. 18. at 19:13, tgabika76 írta:

Z18XE-ről van szó, abban meg nincsen EGR, úgyhogy ez a hibalehetőség kiesett.

Közbe átlapoztam Z18XE eladó motorokat, van rajta EGR. Valószínűleg a tiéden le lett falazva a szelep helye és azért nem látni.

12 órája, rusi95 írta:

Sziasztok.

 

Z14XEP motorral ellátott g astram van. A problémám már több hete fenn áll sajnos. Hideg állapotban a motor alacsony fordulaton  dadog. Miután bemelegszik a motor kevésbé vagy egyáltalán nem érzékelhető a motor dadogása. Gáz adásra alacsony fordulaton nem reagál azonnal, kb 3másodperc múlva ugrik egyet a kocsi. A napokban hideg indításnál elkapta a gyújtást a motor majd beremegett egy nagyot utána leállt. Ezt kb még 3-szor eljátszottam, utána elindult. Alapjárati motor már át lett pucolva. Gyertyák cserélve lettek. Műszerfal nem jelez vissza. Illetve hibakód sincsen tárolva. Milyen jellegű probléma lehet? Milyen alkatrészeket érdemes átnézni?

 

Válaszokat előre is köszönöm!

Pár oldallal ezelőtt leírtam mit érdemes megnézni ha dadog az autó. :) Nagy vonalakban először ha van lehetőség, akkor élő adat. EGR alapjárati motor takarítása. Karter visszavezető is szeret eltömődni, az is megér egy takarítást. Esetleg fals levegőt szív valahol a rendszer. Ha még mindig dadog erőtlen, akkor érdemes EGR-t majd a lambdát lehúzni és gy indítani. Ha elmúlik, akkor érdemes azon a körön elindulni, ahol abbahagyta. (Hibát fog dobni ha lehúzod)

Edited by georgee

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 órája, tgabika76 írta:

Hát, én eddig csak olyat láttam amiben nincsen, de simán el tudom képzelni hogy mondjuk a Z18XER is ugyanolyan kiképzésű, és annak már van EGR-je.

Z18XER egészen más motor, EGR nélkül. Érdekesség képen hidrotőkék sincsenek benne. A káros anyag csökkentést ennél az emelt üzemi hőmérséklettel, és a változó szelep vezérléssel oldották meg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 órája, georgee írta:

Kell lennie alapjárati szabályozásnak. Elektromos szabályozású a pillangószeleppel egybe van. Bizonyos szériáknál pl X16XEL külön van A Z14XE esetében meg a folytószeleppel egyben. Ott a pillangószelepet mozgatja.

 

Közbe átlapoztam Z18XE eladó motorokat, van rajta EGR. Valószínűleg a tiéden le lett falazva a szelep helye és azért nem látni.

Pár oldallal ezelőtt leírtam mit érdemes megnézni ha dadog az autó. :) Nagy vonalakban először ha van lehetőség, akkor élő adat. EGR alapjárati motor takarítása. Karter visszavezető is szeret eltömődni, az is megér egy takarítást. Esetleg fals levegőt szív valahol a rendszer. Ha még mindig dadog erőtlen, akkor érdemes EGR-t majd a lambdát lehúzni és gy indítani. Ha elmúlik, akkor érdemes azon a körön elindulni, ahol abbahagyta. (Hibát fog dobni ha lehúzod)

Gyárilag volt EGR-el és EGR nélkül szerelt verzió. Egy környezetvédelmi besorolás osztás közöttük a különbség, amúgy semmi.

EGR nélkül:

http://335P1010560...jpg

Azon kívül hogy nincs ott a szelep, a kábelkorbácson sincs csatlakozó neki, utólagos falazáskor ugye a csati marad és kap egy emulátort hogy a vezérlő ne keresse. Ellenkező esetben ( amikor simán csak lemezzel lezárják az átvezető nyílást) teszteléskor ha nincs nyomásváltozás hibakódot generál. 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.